Ierse Waterspaniel

Komt uit:Ierland
Ontstaan in:19e eeuw
Gewicht:20 – 30 kg
Kleur:Leverkleur
Vacht:Dichte vaste stijve krullen
Levensverwachting:12 – 14 jaar
Aard:Clownesk, Alert, Onderzoekend, Snel, Intelligent, Actief

De Ierse Waterspaniel de grootste van alle Spaniels, heeft een oude afstamming. Perzische manuscripten uit 4000 voor Christus geven de aanwezigheid van ‘Water Honden’ in Ierland aan. In juridische documenten uit het Christelijk tijdperk worden ‘Ierse Spaniels’ specifiek genoemd. Archeologen hebben schedels, die dateren uit de achtste eeuw, opgegraven van honden die sprekend op de moderne Ierse Waterspaniel moeten hebben geleken..

Het is zeer moeilijk om de voorouders van de Ierse Waterspaniel exact te achterhalen. De Poedel was oorspronkelijk waarschijnlijk een Waterspaniel en dus niet de voorvader, zoals velen geloofden. Volgens de meest betrouwbare theorie is het ras het resultaat van kruisingen tussen honden die door de eerste bewoners van het land Ierland werden ingevoerd. Zij kwamen van de Kaukasus via Spanje. De rasnaam geeft al aan dat deze honden zich in het water in hun element voelen. Hij is geschikt voor de jacht op waterwild en kan uitstekend apporteren. Ze kunnen urenlang in het water vertoeven. De dicht ingeplante, dikke vacht met stijve krullen houdt de huid droog.

Het ras gaat in de regel redelijk goed om met kinderen. Ook de omgang met katten en andere huisdieren ondervindt geen problemen, mits de hond al op zeer jonge leeftijd goed gesocialiseerd is. Bij onraad zal de hond zijn stem laten horen, maar daar blijft het vervolgens bij. Ten opzichte van onbekende mensen stelt de Ierse Water Spaniel zich wat afwachtend op.

Ze zijn intelligent, aanhankelijk, moedig, gehoorzaam. Met de opvoeding van deze hond moet je al op zeer jonge leeftijd beginnen. Dit snel lerende ras vraagt om een baas met een consequente aanpak. Als je alles maar op zijn beloop laat en in de ogen van de hond te toegeeflijk bent, zal je uiteindelijk uit de strijd komen met een hond die zijn eigen gang gaat. Wissel de trainingen af en zorg erevoor dat het voor de hond leuk blijft. De Ierse Water Spaniel is soms onderhevig aan recalcitrante buien en levert geen continue prestaties.

Borstel de vacht niet te veel, want hier wordt de vacht wollig en pluizig van. na een grondige borstelbeurt moet je de hond eigenlijk wassen of even laten zwemmen, zodat de vacht weer goed in de krul komt. Waarschijnlijk moet je zo af en toe de vacht wat knippen om deze weer in model te krijgen. Het grote voordeel van deze vacht is dat losse haren erin blijven zitten, waardoor er weinig tot geen haren op het tapijt achterblijven. Voor tentoonstellingen wordt de Ierse Water Spaniel getoiletteerd.