Ierse Terrier

Komt uit:Ierland
Ontstaan in:18e eeuw
Gewicht:11 – 12 kg
Kleur:Rood, Rood tarwe, Tarwe
Vacht:Harde draadharige bovenvacht, zachte fijne ondervacht
Levensverwachting:13 jaar
Aard:Goed gehumeurd, actief, aanhankelijk

De Ierse Terrier is een pittige viervoeter. Vanwege zijn temperament en zijn rode vacht wordt hij ook wel eens ‘red devil’ genoemd. Hij is een van de oudste Terrierrassen (volgens de Ieren zelf is hij de oudste rashond ter wereld) en de moderne Ierse Terrier stamt af van twee kampioenen uit de jaren na 1870, Erin en Killney Boy.

De Ierse Terrier is ontstaan uit een lokale Ierse Terriervariant, die samengesteld was uit diverse elementen: de Aardterriër uit een Engelse jachtkennel in Ierland, Rattehonden uit Cork, Zuid Ierland en Ballymena, en een inkruising van Terriers van Wales. In 1873 werd dit ras voor het eerst tentoongesteld in Dublin. Vanaf 1880 werd het ras homogeen qua grootte en uiterlijk. Dit robuuste ras is geschikt voor verschillende taken. In de Eerste Wereldoorlog waren het berichthonden en wakers. Hoge Britse officieren vertelden dat menige gewonde militair zijn leven dankte aan deze moedige honden.

Deze karaktervolle hond is in de regel wat vechtlustig in de buurt van andere honden. Leer hem al zeer jonge leeftijd dat hij niet achter katten aan mag jagen. De honden zijn van nature mensenvrienden en dol op kinderen; van hen kunnen ze dan ook erg veel hebben. Teven van dit ras zijn in de regel wat rustiger dan de reuen. De Ierse Terrier hangt sterk aan zijn gezin en ondergaat het als straf wanneer hij langere tijd alleen gelaten wordt. Hij zal zijn terrein en zijn mensen verdedigen tegen kwaadwillenden, maar is niet echt wantrouwend ten opzichte van vreemden.

Dit ras heeft een baas nodig die stevig in zijn schoenen staat. De Ierse Terrier heeft een zeer consequente en tactvolle opvoeding nodig. Wanneer deze Ier in een goede bui is, kan en wil hij alles leren, maar zorg er wel altijd voor dat de training afwisselend is.

De Ierse Terrier moet, afhankelijk van de kwaliteit van de vacht en van het feit of je jouw hond mee wilt nemen naar tentoonstellingen, minstens tweemaal per jaar geplukt worden. Knip het teveel aan haar tussen de voetzolen weg en houd de oren schoon.