Hollandse Herder

Komt uit:Nederland
Ontstaan in:Middeleeuwen
Gewicht:29 – 30,5 kg
Kleur:Grijs gestroomd, Peper & zout, Blauwgrijs, Brindle, Goudgestroomd, Zilver-gestroomd
Vacht:Dicht, hard en warrelig, goed afstaand, met wollig, dicht onderhaar., ruig haar
Levensverwachting:12 – 14 jaar
Aard:Schrander, waaks, ijverig, trouw

De Hollandse Herder is een oud landras, van Nederlandse oorsprong. In vroegere eeuwen had men op het platteland, bij de herders en de boeren, een veelzijdige hond nodig. Een manusje van alles, die weinig eisen stelde en aangepast was aan het harde en karige bestaan van die tijd. Uit die generaties is uiteindelijk de Hollandse Herdershond ontstaan, zoals wij die nu nog kennen.

Deze achtergrond verklaart de oorsprong van de karaktereigenschappen, die tot de dag van vandaag vrijwel dezelfde gebleven zijn.Het is geen bekende hond en dat is hij ook nooit echt geweest.

Meestal moet een eigenaar aan mensen op straat vertellen welk ras hij aan de lijn heeft. Vooral als het een jonge langhaar betreft kunnen kinderen heel onschuldig vragen “Is dat een wolf of een hyena?”

Een bekende kynoloog schreef al in 1910 over de Hollandse herder: “het meest in uiterlijk den wolf nabijkomend.” Dit klopt natuurlijk niet helemaal, maar er is wel een ander aspect waaruit blijkt dat de Hollander wel degelijk nog trekjes heeft van zijn wilde voorvader.

Hollandse Herders kunnen het prima vinden met soortgenoten en andere huisdieren, en als de kinderen de hond met rust kunnen laten, zijn de honden ook voor hen goede speelkameraadjes. Ongewenste visite wordt tot staan gebracht, terwijl bekenden van de familie uitbundig begroet worden.

Hollande Herders zijn echte all-round honden. Ze kunnen en willen graag wat leren en hebben nieuwe commando’s vrij snel door.

De ruwharige vacht mag je nooirt borstelen. Kammen mag wel, maar ook dit moet met mate gebeuren, anders heeft de vacht ervan te lijden. Gebruik altijd een grove kam. Ongeveer twee maal per jaar moet de hond geplukt worden bij een trimsalon. En als ‘finishing touch’ wordt de vacht hier en daar ook nog wat bijgeknipt. Pluk indien nodig het teveel aan haar uit de gehoorgang.