Havanezer

  Havanees

Komt uit:Cuba
Ontstaan in:Middeleeuwen
Gewicht:3 – 4 kg
Kleur:Zwart, Wit, Havanabruin, Tabaksbruin, Lichtbruin, Mahonie
Vacht:Lang, veel verzorging nodig
Levensverwachting:14 – 15 jaar
Aard:eactief, Aanhankelijk, Zachtaardig, Speels, Gezellig, Intelligent

De Havanezer of Havanees stamt van Bichonnetjes af die al sinds mensenheugenis in de landen om de Middellandse Zee populair zijn. Hoe hij precies is ontstaan, is niet bekend. Sommigen denken dat de Havanezer van de Maltezer afstamt. Anderen denken eerder aan kruisingen tussen Poedels en de Bolognezer. In ieder geval wisten deze kleine hondjes Cuba te bereiken, mogelijk in gezelschap van Italiaanse zeelieden.

Het ras dankt zijn naam aan de hoofdstad van Cuba : Havana. Het zijn echte intelligente gezelschapshondjes. Ze werden door rijke dames gefokt, die ze weer aan andere dames cadeau gaven. Vanuit Havana wisten ze zo alle landgoederen te bereiken, tot ze overal op het eiland bekend waren.

Vroeger werden ze vaak als circushondjes gebruikt, vanwege hun grote leergierigheid. Toch is het een klein ras dat in de loop van de 20ste eeuw bijna uitgestorven raakte. Het ras werd voor de ondergang behoed, doordat het in de Verenigde Staten populair werd. Pas in 1982 kwamen er opnieuw Havanezers vanuit Amerika naar Europa.

Of het nu honden, katten of andere huisdieren zijn, het maakt niet uit, de Havanezer gaat met alle goed om. Ook kinderen kunnen ze prima verdragen, maar houd er wel rekening mee dat de hond het niet op prijs stelt als ze hem plagen. Gebeurt dat toch, dan zal hij zich lange(re) tijd terugtrekken.

Ze zijn levendig, aanhankelijk. De Havanezer leert erg snel en vindt het leuk om iets voor je te doen – ze werden vroeger niet voor niets veelvuldig als circushondje gebruikt.

Dit ras is erg gevoelig voor de intonatie van je stem en met harde woorden bereik je dan ook weinig, behalve dat het hondje onnodig wordt gekwetst. Sommige exemplaten willen wel eens meer blaffen dan nodig is. Leer ze dit zo vroeg mogelijk af, zodat het geen gewoonte wordt.

De vacht van de Havanezer heeft veel verzorging nodig. Je moet de hond minimaal tweemaal per week zorgvuldig borstelen en kammen. Hiervoor kan je het beste een grove kam gebruiken. Een lotion kan helpen het haar tegen afbreken te beschermen.

Knip het teveel aan haar tussen de voetzooltjes weg. De voetjes zelf mogen rond geknipt worden, zodat het hondje niet met ‘flosjes’ rondloopt. Kijk ook geregeld de ogen na. De Havanezer verhaart niet dode haren vallen niet uit de vacht, maar blijven tijdens een borstelbeurt in de borstel achter.