Harriër

Komt uit:Groot-Brittannië
Ontstaan in:Middeleeuwen
Gewicht:22 – 27 kg
Kleur:Wit, Black & Tan, Lemon & White, Rood-wit, Driekleurig
Vacht:Glanzend, stug, dicht en kort
Levensverwachting:11 – 12 jaar
Aard:Vrolijk, zoet-getemperd, tolerant

De Harriër is een zeer oud ras, dat is gefokt voor de Engelse hazejacht te paard. Hij jaagt derhalve in grote meutes, zgn. packs, op dezelfde manier als de Foxhound voor de vossenjacht. De rasnaam stamt af van het Normandische woord harier, dat jachthond betekent.

In het ras is de Foxhound ingekruist en de Harrier wordt als een kleinere variant van dit ras beschouwd. Het ras komt weinig voor, ook in het land van herkomst.

De Harriër is levendig, snel en heeft een scherpe neus, met een groot uithoudingsvermogen en een krachtige stem. Deze kleine meutehond werkt goed samen met andere honden en kan makkelijk worden geleid. Hij is ideaal voor de jacht op haas, en in Engeland wordt hij ook in de jacht op vos gebruikt. Hij wordt ook gebruikt voor hert en wild zwijn.

De Harriër is een sterke en tamelijk licht gebouwde hond, beweeglijk en volhardend. Hij heeft een consequente opvoeding nodig. Hij heeft ruimte en beweging nodig. Hij moet regelmatig worden geborsteld. De Harriër vereist verzorging. Regelmatig borstelen om losse en dode haren te verwijderen is wel nodig. Wassen moet alleen worden gedaan als het nodig is. Het is belangrijk om de oren, voetzolen en nagels regelmatig te controleren

Hoewel de Harriër soms een iets zwaarder hoofd heeft, lijkt hij in bouw en gedrag sterk op de Foxhound. Hij is echter gespecialiseerd in het achtervolgen van hazen. Ooit werd te voet gejaagd, maar de mode vereiste snellere honden die paarden konden bijhouden. De grote vraag is, of de naam van deze meutehond ontleend is aan het Engelse ‘hare’ (haas) of aan het Normandische ‘harier’ (hound).