Griffon Nivernais

Chien de Pays

Komt uit:Frankrijk
Ontstaan in:13e eeuw
Gewicht:23 – 25 kg
Kleur:Reebruin, grijs, zwar
Vacht:Lang, ruig, warrelig, grof en hard
Levensverwachting:12 jaar
Aard:Moedig, aanhankelijk, levendig

De Griffon Nivernais (of de Chien de Pays) behoort tot de hondenrassen van de Lopende Honden. Waar de Nivernais zijn draadharige vacht vandaan heeft is niet precies bekend, maar hij erfde deze waarschijnlijk door een verwantschap aan de Herders uit het Oosten. De populaire bewering is dat het moderne ras een directe afstammeling is van de Chien Gris de St. Louis, die 800 jaar geleden door Frankrijk zwierf. Er heeft eens een kleinere soort bestaan, die bekend was als de Griffon Nivernais de Petit Taille, maar deze soort bestaat nu niet meer.

Het ras heeft bijgedragen aan het genetisch beeld van de originele speurhonden. Ze werden speciaal gefokt voor het jagen op wilde zwijnen, alhoewel ze ook voor de jacht op wolven werden gebruikt. Tegenwoordig worden deze flinke, onafhankelijke en enthousiaste jagers in een aantal landen gebruikt voor de jacht op verschillende prooien, waaronder zelfs beren. De Griffon Nivernais heeft een wollige, ruwe vacht, die een stevig goed gespierd lichaam bedekt. Hij heeft een ‘ruig’ uiterlijk, dat nog versterkt wordt door de draadharige baard en snor.

De honden gaan in een meute een prooi (groot wild) zoeken en deze achtervolgen terwijl ze luidkeels aan de jager(s) laten weten waar het wild zich bevindt. Dergelijke honden hebben een diep geworteld jachtinstinct en een zeer goede neus. Het spreekt voor zich dat deze meutehonden erg goed met soortgenoten om kunnen gaan, maar ook tegen kinderen zijn ze vriendelijk, al kunnen ze wat onstuimig zijn in de omgang. Doordat ze zelfstandig jagen in een groep, zonder commando’s van een eigenaar, zijn ze in sterke mate onafhankelijk van karakter, erg sociaal en zeer moedig. Deze honden komen buiten Frankrijk niet veel voor.

De Griffon Nivernais is geen hond die in de stad kan leven. Hij voelt zich alleen buiten op het land thuis, waar hij veel beweging kan krijgen. Hij kan niet goed tegen warmte. Hij moet regelmatig geborsteld worden en er moet geregeld aandacht aan zijn oren worden besteed.