Griffon Korthals

Korthals Griffon

Komt uit:Frankrijk
Ontstaan in:19e eeuw
Gewicht:23 – 27 kg
Kleur:Draadhaar
Vacht:Dicht, ruig haar
Levensverwachting:12 – 13 jaar
Aard:Intelligent, aanhankelijk, gehoorzaam

De Griffon Korthals of  Korthals Griffon is een enorm veelzijdige jachthond. Dit ras blinkt zowel uit als staande hond in het veld als een apporterende hond in het water. Dit ras is gemakkelijk te trainen, heeft een grote will to please en heeft een vriendelijk karakter.

Rond 1870 heeft de Nederlander Eduard Korthals uit acht “Griffonachtige” honden de Griffon Korthals gefokt. Voor een groot deel werd dit in Duitsland (Braunfels a/d Lahn) gedaan, met behulp van de financiele steun van Prins Albrecht zu Solms.

Aangezien Griffonachtige honden (baard en snor) in heel west Europa voor kwamen werd er na verloop van tijd een kynologische strijd gevoerd over het thuisland van de Griffon. De Fransen hebben deze strijd gewonnen. De Griffon is dus een echte Europeese hond. De Griffon Korthals is prima geschikt om in ruig terrein te werken.

Doorgaans gaat dit ras erg goed met kinderen om en ook met soortgenoten doen zich geen problemen voor. Als je de honden goed socialiseert, zullen ze katten en andere huisdieren prima verdragen. Bekenden van de familie worden uitbundig begroet, maar mensen die kwaad in de zin hebben, worden tot staan gebracht.

Honden van dit ras zijn doorgaans niet moeilijk op te voeden, al moet de nieuwbakken Korthals-eigenaar wel consequent zijn. De hond is intelligent genoeg om snel te begrijpen wat er van hem verlangd wordt.

De Korthals Griffon moet geregeld goed en grondig geborsteld en gekamd worden. Controleer tijdens zo’n borstelbeurt ook of de gehoorgang schoon is en knip het teveel aan haar tussen de voetzolen weg.