Griffon Fauve de Bretagne

Komt uit:Frankrijk
Ontstaan in:Middeleeuwen
Gewicht:18 – 22 kg
Kleur:Rossig, goud tarwekleurig, steenrood
Vacht:Niet te lang en zeer hard
Levensverwachting:12 – 13 jaar
Aard:Vurig, ondernemend

Deze Griffon Fauve de Bretagne is de grootste van de twee variëteiten in de Fauve de Bretagne-familie. Samen met zijn kleinere broertje, de Basset Fauve de Bretagne, behoort hij tot de rassengroep van de Lopende Honden. Beide honden hebben een koppig en relatief moeilijk karakter en een zeer onafhankelijke persoonlijkheid.

Mits een goede opvoeding en training is de Griffon Fauve de Bretagne een goede speurhond. Hij is een zeer moedige en uitstekende meuteleider, met een fraaie stem. Hij is uitstekend in de jacht op wild zwijn en vos. Hij wordt ook wel eens gebruikt bij de jacht op haas en hert.

De honden gaan in een meute een prooi (groot wild) zoeken en deze achtervolgen terwijl ze luidkeels aan de jager(s) laten weten waar het wild zich bevindt. Dergelijke honden hebben een diep geworteld jachtinstinct en een zeer goede neus. Het spreekt voor zich dat deze meutehonden erg goed met soortgenoten om kunnen gaan, maar ook tegen kinderen zijn ze vriendelijk, al kunnen ze wat onstuimig zijn in de omgang.

Doordat ze zelfstandig jagen in een groep, zonder commando’s van een eigenaar, zijn ze in sterke mate onafhankelijk van karakter, erg sociaal en zeer moedig. Deze honden komen buiten Frankrijk niet veel voor.

De Griffon Fauve de Bretagne, die voornamelijk in meutes wordt grootgebracht, wordt gewoonlijk in een kennel gehouden. De Basset Fauve de Bretagne kan bij zijn eigenaar binnenshuis leven of in een buitenkennel. Beide hebben ruimte en veel beweging nodig. Ze moeten regelmatig worden geborsteld, en er moet geregeld aandacht worden geschonken aan hun oren.