Grand Gascon       Saintongeois

Komt uit:Frankrijk
Ontstaan in:19e eeuw
Gewicht:30 – 32 kg
Kleur:Wit met zwart
Vacht:Kortharige stevige vacht
Levensverwachting:11 – 12 jaar
Aard:Alert, uitermate beweeglijk en snel opgewonden, toch ook aanhankelijk

De Grand Gascon Saintongeois stamt uit het district Saintongeois aan de Franse westkust. Het enige wat groot en klein onderscheidt, is de schofthoogte. Voor de Franse Revolutie waren de honden uit Saintongeois beroemd vanwege hun vermogen om op wolven te jagen.

Het ras dunde echter in de loop van de tijd uit, maar werd gereconstrueerd door baron de Virelade in de jaren veertig van de 19e eeuw. Dit gebeurde met behulp van de robuuste Grand Gasconies.

Zijn prooi was vanaf het begin vooral ree, maar tegenwoordig jaagt hij ook op hert, vos en wild zwijn. De petit-variant is gespecialiseerd in konijn en haas. Helaas is het ras tamelijk zeldzaam in Frankrijk, en komt het daarbuiten helemaal niet voor.

Deze meutehond bij uitstek is zeer snel, heeft een scherpe neus en een krachtige blaf. Hij wordt als de beste speurhond voor haas beschouwd. Hij is zeer veelzijdig, en wordt ook voor de jacht op groot wild gebruikt. Hij heeft een vastberaden baas nodig.

De Gascon-Saintongeois past het best in een kennel. Hij heeft ruimte en beweging nodig. Hij moet regelmatig worden geborsteld.