Gordan Setter

Een vlugge blik op de Gordon Setter en het is duidelijk waarom hij ooit de Black and Tan Setter van Schotland werd genoemd. Een glanzende vacht, laag aangezette oren en een intelligente uitdrukking zijn kenmerkend voor dit ras, waarvan de voorlopers eigenlijk al uit de 17e eeuw stammen. Het is de grootste Setter; hij heeft een enorm uithoudingsvermogen en heeft veel beweging nodig. Het Gordon Castle (Banffshire) in het Schotland van de 18de eeuw, dat beroemd was om zijn verfijnde Setters in verscheidene kleuren, werd opmerkzaam gemaakt op een zwart en tan teefje van een herder, dat de ongewone neiging had om de korhoenders op te jagen. Rond 1820 begon de hertog van Richmond en Gordon dit zwart en tan ras te fokken uit deze Schotse Collieteef. Oorspronkelijk heette hij de ‘Gordon Castle Setter’. De Gordon Setter is uitstekende gevogelte-hond met een fijne neus. Hij is vooral gebouwd om te galopperen. Hij is ook enorm trouw en aanhankelijk en is de zwaarste van de Settersoorten, maar niet de snelste.

Al op jonge leeftijd moet je dit ras op een positieve manier ervaring laten opdoen met allerlei mensen, dieren en situaties. Alleen dan groeit de hond evenwichtig op. Over het algemeen gaat de Gordon Setter goed om met soortgenoten en ook met kinderen zijn er geen problemen, want het zijn echte mensenvrienden. Een goede socialisatie in zijn jeugd voorkomt dat de hond later niet met katten en andere huisdieren kan opschieten. Komt er vreemd bezoek, dan nemen ze in eerste instantie een wat afwachtende houding aan.

Hij heeft een sterke persoonlijkheid en is aanhankelijk en vrolijk.
De opvoeding van deze hond is absoluut niet moeilijk, als je er maar rekening mee houd dat hij soms wat eigenzinnig kan zijn. De Gordon Setter vraagt dan ook om een baas die liefdevol, maar ook consequent kan zijn.

Borstel de Gordon Setter regelmatig en controleer regelmatig of de gehoorgang goed schoon is. Het teveel aan haar onder het oor moet je wegknippen, zodat de gehoorgang vrij kan ‘ademen’ en eventuele oorontstekingen voorkomen kunnen worden. Het haar op de buitenkant van het oor mag nooit weggeknipt worden – iets wat bij andere Setters wel is toegestaan. Wil je met jouw Gordon Setter naar tentoonstellingen dan moet je de hond met veel zorg toiletteren.

Komt uit: Groot-Brittannië.
Ontstaan in: 17e eeuw
Gewicht: 25 – 30 kg
Kleur: Zwart en tan
Vacht: Lang, zacht, glanzend, recht of licht golvend, korter op hoofd en aan voorkant benen.
Levensverwachting: 13 jaar
Aard: Sterke persoonlijkheid, aanhankelijk, vrolijk.