Golden Retriever

Komt uit:Groot-Brittanië.
Ontstaan in:19e eeuw
Gewicht:27 – 36 kg
Kleur:Crème, Goud, Donker goud, Licht goud
Vacht:Kort, half lang, lang
Levensverwachting:13 – 15 jaar
Aard:Intelligent, zacht, vriendelijk, gewillig

Honden die goed konden apporteren hebben eeuwenlang bestaan in Engeland. De honden konden zowel over land als uit het water, wild en gevallen vogels terugvinden. Ze konden die, zonder ze te beschadigen, naar de jager brengen. In het midden en het laatste deel van de 19e eeuw werd ook de Golden Retriever gefokt om die rol te vervullen.

Het ras werd bedacht door Lord Tweedmouth. Hij combineerde de oude Tweed Waterspaniel, de niet meer bestaande Lesser Newfoundlands, Ierse Setters, Bloedhonden en andere Waterspaniels. De nadruk viel op talent als waterhond en een robuust uiterlijk.

Zo ontstonden de geelgetinte honden die het talent, het instinct en de lichaamsbouw hadden om talentvolle ‘apporteurs’ te worden. Eerst heetten ze Yellow Retriever, later werd de rasnaam Golden Retriever.

Nadat ze als ras waren erkend en ook tijdens veldwedstrijden enorm succes hadden, werden Golden Retrievers al snel zeer populair in Engeland. In het begin van de 20ste eeuw werden ze naar Amerika gebracht, waar ze meer werden gebruikt en gefokt voor de jacht dan om hun aantrekkelijk uiterlijk.

Ook werden ze vrij snel populaire showhonden. In het begin van de jaren dertig kwamen de eerste ‘Goldens’ naar onze contreien, waar ze alom werden gewaardeerd. Golden Retrievers zijn enorm populair. Het zijn niet alleen veelzijdige jachthonden; als gezelschapshond zijn ze bijna onverslaanbaar. Ze hebben succes in veld- en gehoorzaamheids-wedstrijden. Ze werken ook als geen ander ras als therapie-, sociale, geleide- en speurhond. Ze hebben namelijk een aantrekkelijke persoonlijkheid, een fijne neus en ze zijn gehoorzaam, trouw, aanhankelijk en spontaan. Het zijn honden voor het hele gezin.

Honden van dit ras gaan erg goed om met soortgenoten, andere huisdieren en kinderen, al verdient het aanbeveling de hond ten opzichte van de kinderen in bescherming te nemen. In de regel zijn Golden Retrievers echte mensenvrienden, ook al kunnen sommige exemplaren wat terughoudend reageren in de buurt van onbekende bezoekers.

Ze zijn intelligent, zacht, vriendelijk, gewillig.
De Golden Retriever leert vrij snel en blijft datgene wat hij geleerd heeft zijn hele leven onthouden. Pak deze Retriever nooit met te harde hand aan, want daar doe je zijn gevoelige en meegaande aard alleen maar geweld mee aan.

Kam en borstel de vacht regelmatig, knip het teveel aan haar tussen de voetzolen weg en controleer op gezette tijden of de oren schoon zijn. Mocht je dat nodig vinden, dan kan je de hond naar een trimsalon brengen, waar hij weer eengoed verzorgd uiterlijk krijgt.

De beharing is lang, vlak of golvend, goede bevedering, dichte ondervacht, kort op het hoofd en voorkant van de benen.

Golden Retriever met Brits Korthaar