Galgo Español

Net zoals de Engelse Greyhound is ook de Galgo Espagnol of Spaanse Greyhound op dit ogenblik een veel besproken hondenras. De Galgo is een antiek renhonden ras en dankt zijn naam aan de Gallische stammen die eens het Iberisch schiereiland bewoonden. Het is mogelijk dat deze hond de voorouders deelt met de Ibicenco, alhoewel het de windhond is die de meeste overeenkomsten vertoont met de Greyhound en de Sloughi. Vele eeuwen is de Galgo raszuiver gefokt en werd tewerk gesteld op boerenbedrijven in Castilië en Andalusië, als waakhond en jager op klein wild (hazen). De Galgo is een professionele racebaan-hond en is dan ook de ‘el favorito’ van de duizenden Spaanse hondenrace liefhebbers. Net zoals bij de Engelse Greyhound brengt dat in sommige gevallen ook wantoestanden of mishandeling van deze honden met zich mee.

Met kinderen zal deze hond zelden problemen geven, want het ras staat nog erg dicht bij de natuur en instinctmatig weet het dat kleine mensjes ontzien moeten worden. Met andere honden zullen ze graag willen spelen en het liefste demonstreren ze dan even hun snelheid. De Galgo Español is niet de beste keus als je katten of andere kleine dieren hebt, want hun sterke jachtdrift zorgt ervoor dat ze alles achterna jagen wat maar snel beweegt… en het daarbij in de meeste gevallen niet laten.

Hij is temperamentvol, terughoudend.
Als je heel consequent handelt en zeer veel geduld en inzicht hebt, kan je deze nog zeer oorspronkelijke hond best het een en ander bijbrengen. Leid zijn karakter in banen, maar probeer het dier niet om te turnen tot een perfect luisterende machine, want dan ben je nij de Galgo Español aan het verkeerde adres. Het is erg belangrijk dat de hond op jonge leeftijd kennismaakt met andere mensen en uiteenlopende situaties.

De vacht van deze Spaanse hond heeft relatief weinig verzorging nodig. Net als bij andere honden zal je ook bij hem regelmatig de oren moeten controleren en ook nu weer moet je de nagels kort houden

Komt uit: Spanje.
Ontstaan in: Oudheid
Gewicht: 20 – 30 kg
Kleur: Kaneelkleurig, beige, kastanjebruin, rood, zwart.
Vacht: Kort en fijn of ruwharig.
Levensverwachting: 12  jaar
Aard: Temperamentvol, terughoudend.