Franse Bulldog

Komt uit:Frankrijk
Ontstaan in:19e eeuw
Gewicht:10 – 13 kg
Kleur:Brindle, Lichtbruin, Wit, Tan, Brindle en Wit
Vacht:Zeer korte, dikke glanzende, zachte vacht
Levensverwachting:11 – 12 jaar
Aard:Easygoing, Aanhankelijk, Scherp, Levendig, Sociaal, Speels, Geduldig, Alert, Atletisch, Opgewekt

Hoewel er een paar lacunes zijn in de afstamming van de Franse Bulldog moet de Engelse Bulldog er zo goed als zeker een rol in hebben gespeeld. Dat ze op elkaar lijken, zou onder meer kunnen komen omdat in het midden van de 19de eeuw, kleine- en dwergbulldogs uit Engeland naar Frankrijk kwamen. In de 19de eeuw maakten de Bulldogs trouwens furore in de arena’s en waren ze over héél de wereld zeer populair. Uit kruisingen met onbekende Franse honden zijn de Franse Bulldogjes met hun gewelfde schedel en hun vleermuisoren ontstaan. Als gezelschapshond heeft de Franse Bulldog een paar pluspunten: een schone vacht, zijn kleine formaat en zijn aanhankelijke aard. Eigenaars zeggen dat ze alert zijn, dus waaks, maar dat ze zich verder nogal rustig gedragen. Het is ook de gezondste variant van de Bulldoggen, zonder de ademhalingsproblemen zoals bij de Engelse Bulldog.

Er wordt wel eens gezegd dat de hond gek wordt van kinderen, hier is eerder het tegendeel waar: de hond weet van geen ophouden. Sommige exemplaren kunnen wat dominant zijn ten opzichte van soortgenoten, maar met andere huisdieren zijn er nooit problemen, mits ze hier al op jonge leeftijd mee zijn opgegroeid. Franse Bulldoggen zijn in deregel gek op mensen en bezoek wordt dan ook meestal enthousiast begroet, al kunnen sommige exemplaren ook redelijk waaks zijn.

Hij is leergierig, gevoelig, aanhankelijk, rustig, geen blaffer. Een Franse Bulldog is niet moeilijk op te voeden omdat ze slim zijn en snel leren. Met hun sprekende gezichtsmimiek kunnen ze je echter al snel op het verkeerde been zetten en daarom is het zo belangrijk heel consequent te handelen.

Dit ras is niet alleen erg gevoelig voor de intonatie van jouw stem, maar ook voor bepaalde stemmingen in huis.

Als de honden van dit ras voldoende aandacht krijgen, is het niet nodig lange wandelingen met ze te maken. Bij warm weer is dit, gezien de korte neus, zelfs ten zeerste af te raden. De meeste Franse Bulldoggen hebben genoeg aan driemaal daags een blokje om als je ze daarnaast ook nog wat los laat lopen en spelen in de tuin. Deze honden zijn prima gezelschap voor mensen die op een flat wonen.