Foxterrier

Aanvankelijk werden alle honden van het terriertype die voor de vossejacht werden gebruikt, Fox Terrier genoemd. Zijn taak was vooral om vossen tijdens de jacht weer uit hun holen te krijgen. De Fox Terrier wordt door menigeen als de incarnatie van de terrier beschouwd, en toen het ras in de tweede helft van de 19e eeuw in twee haartypevarieteiten werd onderverdeeld, werd het draadharige type steeds populairder. Vlak na de Tweede Wereldoorlog bereikte de belangstelling een hoogtepunt en werd de Draadhaar het populairste honderas in Engeland. Deze sierlijke terrier heeft niet alleen als jachthond, maar vooral ook als gezelschaps- en tentoonstellingshond altijd de belangstelling genoten van kenners.

De Fox Terriër is een rustieke hond met een groot weerstandsvermogen. Het is een goede waker, alert en een blaffer. De Fox Terriër is vaak agressief tegen soortgenoten en leeft moeilijk samen met andere diersoorten. Een consequente maar zachte opvoeding is nodig.

Hij is zeer energiek, snel, vol levenslust, kan niet stilzitten. Hij is onverschrokken, moedig, temperamentvol en eigenzinnig. Hij is vriendelijk met zijn baas en zacht met kinderen.
Een consequente maar zachte opvoeding is nodig.

Hij past zich aan het leven in de stad aan, maar hij heeft veel beweging nodig. Als hij dit niet krijgt wordt hij nerveus. Men mag hem niet opsluiten of vastbinden. Een wekelijkse borstelbeurt volstaat voor de gladharige variëteit, twee tot drie keer per week voor de draadharige variëteit. Deze laatste moet eveneens twee tot drie maal per jaar getrimd worden.

Komt uit: Groot-Brittannië.
Ontstaan in: 19e eeuw
Gewicht: 7 – 8 kg
Kleur: Wit, wit-tan, wit-zwart
Vacht: Dikke harde, draadharige vacht.
Levensverwachting: 13 – 14 jaar
Aard: Vol levenslust