Flatcoated Retriever

Komt uit:Groot-Brittannië.
Ontstaan in:19e eeuw
Gewicht:25 – 35 kg
Kleur:Zwart, Leverkleur, Geel
Vacht:Dichte, glanzende fijne vacht
Levensverwachting:12 – 14 jaar
Aard:Extravert, Toegewijd, Optimistisch, Zelfverzekerd, Vriendelijk

Uit diverse honden van Newfoundland, waaronder de Lesser Newfound-lander in de streek rond St. John, ontstond de Wavy-coated Retriever. Verdere kruisingen met setters leverden de bruisende Flatcoated Retriever op.

Het algemene beeld van de flatcoat is dat van een actieve en vrolijke hond van middelmatige grootte. Zijn gestalte is dat van een snelle doch krachtige hond, elegant zonder iel te zijn en met een intelligente uitdrukking. Een flatcoat hoort vriendelijk en vol zelfvertrouwen te zijn.

Deze hond leert snel. Hij heeft vrij veel beweging nodig en vindt het dan ook heerlijk om te zwemmen en apporteren. Als hij langere tijd aan zijn lot wordt overgelaten wordt hij vervelend. Het blijft zonder meer een werkhond, met een vriendelijk karakter.

In het begin van de 20e eeuw was de slanke retriever de favoriete jachthond van Britse jachtopzieners. hij werd gefokt uit uit honden uit Newfoundland. Door de opkomst van de Labrador Retriever en de Golden Retriever was hij tegen het eind van de Tweede Wereldoorlog bijna uitgestorven. .

Tegenwoordig is deze mooie, goedgehumeurde hond weer populair bij jagers. de flatcoated is veelzijdig, sociaal en hij apporteert als geen ander over land en water