Field Spaniel

Komt uit:Groot-Brittannië.
Ontstaan in:18e eeuw
Gewicht:16 – 23 kg
Kleur:Zwart, Leverkleur, Black & Tan, Blauwschimmel, Leverschimmel, Lever en tan
Vacht:Lang, recht of licht gegolfd
Levensverwachting:12 – 13 jaar
Aard:Intelligent, aanhankelijk, gehoorzaam

De Field Spaniel heeft allerlei ups en downs overleefd. Hij ontstond uit de combinatie van de Engelse Cocker Spaniel en de Sussex Spaniel, waaruit een ras met een overdreven lang en zwaar lichaam werd gefokt.

Selectieve fokkerij heeft deze eigenschap weer teruggedrongen, gedeeltelijk door inkruising van de Engelse Springer Spaniel en de Engelse Cocker Spaniel. Field Spaniels zijn trouwe gezelschapshonden met veel jachttalenten: uithoudingsvermogen, behendigheid en snelheid.

Ze zijn dol op water en activiteiten buitenshuis. Dit ras moet jammer genoeg qua populariteit onderdoen voor de ‘onwankelbare’ Cocker Spaniel.

Eigenlijk is dit ras voor iedereen vriendelijk. In de regel zijn ze met kinderen erg geduldig, maar wanneer het ze te bar wordt, trekken ze zich terug. Let erop dat de hond niet door de kinderen geplaagd wordt. Voorkom op latere leeftijd problemen in de omgang met andere dieren door de hond al jong kennis met ze te laten maken.

Ze zijn intelligent, aanhankelijk, gehoorzaam. Deze vlotte leerling reageert erg sterk op jouw stem. Voed de hond liefdevol, maar consequent op. Harde woorden en een te strenge aanpak verpesten zijn gevoelige karakter. De Field Spaniel heeft veel behoefte aan contact met mensen en wordt beslist beurotisch wanneer hij zijn dagen in een kennel moet slijten.

In de regel moet de Field Spaniel viermaal per jaar getrimd worden. De dode haren worden uit de vacht geplukt en het haar op de oren, poten en hals wordt uitgedund. Houd de oren goed schoon.

De vacht is lang, recht of licht gegolfd, dicht, zijdeachtig, goede bevedering, kort op het hoofd en de voorkant van de benen.