Faraohond

Komt uit:Malta
Ontstaan in:Oudheid
Gewicht:20 – 25 kg
Kleur:Tan, Roodachtig goud, Rich Tan, Chestnut
Vacht:Kort, glanzend, fijn, dik en stevig.
Levensverwachting:12 – 14 jaar
Aard:Aanhankelijk, Sociaal, Speels, Intelligent, Actief, Trainbaar

De elegante, waardige Faraohond stamt waarschijnlijk af van de kleine, sierlijke wolf Die leefde op het Arabisch schiereiland. Fenicische handelsreizigers brachten het ras ongeveer 2000 jaar geleden naar de eilanden Malta en Gozo, waar het in een zuivere vorm bewaard bleef.

Uit botresten is gebleken dat er in het Midden-Oosten al minstens 5000 jaar op de Faraohond lijkende jachthonden waren. Na de Romeinse invasie in Egypte, 2000 jaar geleden, werden dergelijke honden rond de Middellandse Zee verspreid,  waarschijnlijk door handeldrijvende Feniciërs en Carthagers. Ze overleefden bijzonder goed als aparte rassen op nogal afgelegen eilanden zoals Malta, de Balearen en Sicilië, hoewel ook in Frankrijk en op het vaste land van Italië.

Misschien ligt het aan zijn prachtige roodbruine vacht, maar de Faraohond, die er altijd schoon uitziet, is inmiddels de populairste van de afstammelingen van deEgyptische Windhond. In tegenstelling tot de Greyhound, de alleen op het gezicht jaagt, jaagt de Faraohond op het gezicht, reuk en geluid.