Eurasiër

Komt uit:Duitsland
Ontstaan in:Jaren 50
Gewicht:19 – 32 kg
Kleur:Zwart, wolfsgrijs, rood, lichtbruin, zwart en tan, zwart en zilver
Vacht:Overvloedig, lang, recht, afstaand. Donker masker.
Levensverwachting:11 – 12 jaar
Aard:Intelligent, Doortastend, opgewekt

De Eurasiër heette oorspronkelijk de Wolf-Chow en behoort tot de rassengroep van de Aziatische Keeshonden en soortgelijken. De Eurasiër heeft zijn oorsprong in Duitsland en werd speciaal gefokt als ‘ideale hond’. Het ras werd gefokt uit de Chow-Chow, de Samojeed en de Grote Grijze Keeshond. In de jaren 50 van de vorige eeuw, had een familie in Duitsland (Julius Wipfel uit Bergstrass in Weinheim) een zwarte (poolachtige) hond die erg lief was voor eigen mensen, maar nogal wild van karakter. Na de dood van deze hond werd een Grijze Keeshond aangeschaft die weliswaar gemakkelijker in omgang bleek, maar minder oorspronkelijk was dan de vorige hond. Hierdoor ontstond het plan om een hond te fokken die beide eigenschappen in zich zou verenigen.

Er werd vervolgens gefokt met Chow Chows en een Grijze Keeshond. De nakomelingen uit deze kruisingen werden Wolf-Chow genoemd, hetgeen stuitte op bezwaren van de Duitse Chow Club. Uiteindelijk werd nog de Samojeed ingekruist in 1972, om te komen tot het ideale ras. De naam veranderde van Wolf-Chow in Eurasiër, naar de landen (Europa en Azië) die hebben bijgedragen aan de totstandkoming van dit ras. Het ras werd destijds aangeprezen als de ideale huishond en was zeer populair in Duitsland.

Eurasiers zijn echte waakhonden ze zullen het huis van het baasje tot het uiterste bewaken. Ze zijn super lief met kinderen en hebben erg veel geduld met kinderen. In huis gedraagt een Eurasier zich normaal gesproken erg rustig, wel is een Eurasier erg aanhankelijk.

Gelukkig is het niet zo moeilijk deze hond op te voeden, al moet de toekomstige eigenaar wel consequent zijn en voldoende overwicht hebben. Eurasiërs zijn niet geschikt voor een leven als kennelhond. De Eurasiër heeft relatief weinig vachtverzorging nodig. Het wordt zelfs ten zeerste afgeraden om de vacht dagelijks te kammen en te borstelen, omdat je daarmee onnodig veel onderwol uit de vacht trekt. In de ruiperiode gebruik je een kam met een dubbele rij metalen tanden om het dode en losse haar te verwijderen.