Eskimohond

American Husky

Komt uit:Canada
Ontstaan in:Oudheid
Gewicht:27 – 48 kg
Kleur:Alle kleuren.
Vacht:Dikke vacht beschermd tegen temperaturen tot ver onder het vriespunt
Levensverwachting:12 – 13 jaar
Aard:Loyaal, taai, moedig, intelligent en alert

De Eskimohond of American Husky is loyaal, taai, moedig, intelligent en alert. Hij is aanhankelijk en zacht, en ontwikkelt een diepe band met zijn eigenaar en is intens loyaal.Canadese Eskimo Honden zijn het best geschikt als metgezellen voor volwassenen, in plaats van de kinderen, omdat ze over-prikkelbaar zijn.

De Eskimohond is ontstaan in de Verenigde Staten doordat in de 20e eeuw Duitse immigranten deze hond meenamen. Het is familie van de Spitz hond en de Amerikaanse Eskimo Dog en is er in drie verschillende soorten; normaal, middelslag en dwerg. In de jaren 1930 en 1940 waren ze enorm populair als circusartiest.

De Eskimohond heeft een ontzettend mooie dubbele vacht. De ondervacht is dicht en de bovenvacht is recht dus zonder golf of krul. Er is een overvloedige kraag rond de hals. De achterkant van de voor -en achterpoten zijn goed bevederd. De kleur van de vacht komt voor in wit of wit met crème met markeringen. Dit ras verhaard gemiddeld.

Door de komst van onder andere de sneeuwscooter komt de toekomst van de sledehondenrassen zwaar in het gedrang. Niet alleen in Alaska hebben deze honden het moeilijk, ook in Canada gaat het niet goed met de sledehonden. In de Inuit-staat (Eskimo-staat) Nunavut, in het noordoosten van Canada, worden de sledehonden nauwelijks meer gebruikt. De Inuit (plaatselijke bevolking) gebruiken sneeuwscooters en verzorgen hun honden soms nauwelijks

Een Nederlandse organisatie ‘Arctic Life’ probeert in samenwerking met locale mensen de sledehondencultuur weer nieuw leven in te blazen. De in Nederland wonende Colombiaanse fotograaf Antonio Quintero was de eerste die in Nederland, na een aantal bezoeken aan Canada en Groenland, de noodklok luidde over de slechte behandeling van de sledehonden.