Epagneul Picard

De Epagneul Picard (of Picardische Spaniel) behoort tot de rassengroep van de Continentale Staande Honden van het Spanieltype. Deze hond komt waarschijnlijk uit Spanje, alhoewel hij net als de Epagneul Français van noordelijke afkomst kan zijn. Hij stamt vermoedelijk af van de Chien d’Oysell. De Epagneul ontstond in de 14de eeuw. Ook deze Epagneul Picard is méér een Setter dan een Spaniel. Hij heeft een lichtere botstructuur, een betere neus en een beter uithoudingsvermogen dan de standaard Franse Spaniel types.

Het is een allround jachthond, dat wil zeggen hij jaagt het wild op, volgt het zo nodig en apporteert het. Hij is gehard en kan zich onder de meeste omstandigheden goed redden. Het ras was op een bepaald moment bijna uitgestorven, maar jagers hebben ervoor gezorgd dat het gered werd. Het ras heeft de naam goed te kunnen jagen en een goede gezinshond te zijn.

Deze Picard is gespecialiseerd in het jagen op snippen in moerassen, maar hij doet het ook goed bij de jacht op ander waterwild ( soms zelfs bij landwild ). Het is een bijzonder aanhankelijke maat. Hij is zeer gehecht aan zijn meester en diens gezin.

De Picard is een vriendelijke, actieve en niet veeleisende hond.
Hij is niet erg geschikt voor een leven in een appartement. Hij heeft ruimte en veel beweging nodig. Hij moet regelmatig worden geborsteld en er moet geregeld aandacht worden besteed aan zijn oren.
Hij heeft behoefte aan voldoende lichaamsbeweging.

Komt uit: Frankrijk.
Ontstaan in: 18e eeuw
Gewicht: 19,5 – 20,5 kg
Kleur: Grijs gemarmerd, met bruine aftekening op de verschillende lichaamsdelen. Bijna altijd met iets roestbruin, tot op het hoofd en de voeten
Vacht: Zwaar, niet te zijdeachtig
Levensverwachting: 13 – 14 jaar
Aard: Vriendelijk, actief en niet veeleisend