Epagneul Français

Franse Spaniel

Komt uit:Frankrijk
Ontstaan in:Middeleeuwen
Gewicht:20 – 25 kg
Kleur:Lever en wit
Vacht:Overvloedig, glad of licht gegolfd, bevedering aan benen, oren en staart.
Levensverwachting:13 – 14 jaar
Aard:Intelligent, gehoorzaam, bereidwillig, aanhankelijk.

De Epagneul Français of Franse Spaniel behoort tot de rassengroep van de Continentale Staande Honden van het Spanieltype en is één van de oudste Staande Hondenrassen. Omtrent zijn oorsprong zijn er verschillende theorieën. Volgens sommigen ligt de oorsprong bij de beroemde Staande Hond van Oysel of Espainholz.

Deze theorie wordt ondersteund door het stichten van de ‘Order of the Elephant’ door Koning Christian I in 1478, ter nagedachtenis aan de Spaniel die ‘Wildbrat’ werd genoemd. Deze theorie veronderstelt dat de Wildbrat de voorvader van het Epagneul type is. Veel schilderijen, wandkleden en prenten tonen de hond zoals hij jaagt.

Deze theorie wordt ondersteund door het stichten van de ‘Order of the Elephant’ door Koning Christian I in 1478, ter nagedachtenis aan de Spaniel die ‘Wildbrat’ werd genoemd. Deze theorie veronderstelt dat de Wildbrat de voorvader van het Epagneul type is. Veel schilderijen, wandkleden en prenten tonen de hond zoals hij jaagt. De langharige witte hond met kaneelkleurige platen en vlekjes die het wild (onder andere patrijzen) aanwijst. De honden werden gebruikt voor de jacht met het net, waarbij zowel hond als vogels onder het net werden gevangen.

Later, toen toen men het geweer gebruikte, werd hij een ‘voorstaande’ hond. De Epagneul Francais staat goed voor en apporteert uitstekend.

Zwaar en moeilijk terrein heeft zijn voorkeur. Naast de verschillende meningen omtrent zijn afkomst kunnen we stellen dat deze honden heden ten dage zeer populair zijn in Frankrijk. Het zijn fijne jagers en aangename metgezellen. Deze Français is een Spaniel met goede belijning, goed gespierd en bedrijvig en met een groot uithoudings- en doorzettings-vermogen bij de jacht.

Of het nu soortgenoten, andere huisdieren of kinderen zijn, de honden zijn vriendelijk voor iedereen, maar als ze onraad bespeuren, zullen ze zeker hun stem laten horen.

Hij is intelligent, gehoorzaam, bereidwillig, aanhankelijk. Deze hond moet je met zachte, maar wel consequente hand opvoeden. Doorgaans wil dit ras het je erg graag naar de zin maken, dus zou de opvoeding niet al te moeilijk moeten zijn.

De Epagneul Français moet ongeveer eens per week goed geborsteld en gekamd worden. Controleer regelmatig of de gehoorgang schoon is en knip het teveel aan haar tussen de voetzolen weg.

Deze jachthond bij uitstek hoort matuurlijk niet dagenlanf bij de kachel te liggen. Ben je niet in de gelegenheid om te gaan jagen met deze hond, of heb je wellicht helemaal geen ambities in die richting, zorg er dan voor dat de hond op een andere manier zijn lichaamsbeweging krijgt. De meeste honden van dit ras apporteren en zwemmen graag.