Epagneul de Pont-Audemer

Komt uit:Frankrijk
Ontstaan in:17e eeuw
Gewicht:18 – 24 kg
Kleur:Leverkleur, Bruin-wit, Lever en wit, Bruin, Brown ticked
Vacht:Overvloedige, glanzende, niet-vettige vacht
Levensverwachting:12 – 14 jaar
Aard:Aanhankelijk en zeer gehecht aan zijn baas.

De Epagneul de Pont-Audemer komt uit Picardie en Normandie in het westen van Frankrijk. Hij stamt vermoedelijk af van de Poedel en de Barbet, maar ook de Franse landspaniel en de Engelse en Ierse Spaniel maken deel uit van de geschiedenis van dit ras.

Na de Tweede Wereldoorlog waren er nog maar een weinig honden van dit ras over en er ontstonden inteeltproblemen. Met behulp van de Ierse Waterspaniel is het ras gereconstrueerd.

De Epagneul de Pont-Audemer bestaat tegenwoordig nog steeds, al is het aantal honden klein. Het is een waterspecialist, die eenden en andere vogels opjaagt en apporteert. De Epagneul de Pont-Audemer wordt ook gebruikt als staande vogelhond.

De Epagneul de Pont-Audemer is stoer, flink en krachtig, en opmerkelijk goed bestand tegen kou en slecht weer.. Als drijfhond schuwt hij geen struiken, maar in het water is hij pas in zijn element. Hij werd gefokt om op watervogels, o.a. eend, te jagen. Hij is bekwaam in het opsporen van velerlei soorten wild, hij is een vastberaden pointer en een perfecte retriever. hap. hij heeft een consequente maar een niet te strenge opvoeding nodig.

Hij is aanhankelijk, vriendelijk met kinderen en zeer gehecht aan zijn baas, en daardoor is hij een aangenaam gezelschap. Hij heeft een consequente maar een niet te strenge opvoeding nodig. Hij kan zich aan het stadleven aanpassen, maar hij heeft veel beweging nodig. Hij moet ook wekelijks worden geborsteld.