Epagneul Breton

Brittany Spaniel

Komt uit:Frankrijk
Ontstaan in:Middeleeuwen
Gewicht:13 – 15 kg
Kleur:Oranje en wit lever en wit, zwart en wit, lever tri-kleur, en Zwart-en Tri-kleur
Vacht:Op het lichaam bij voorkeur vlak liggend of licht gegolfd, met lichte bevedering.
Levensverwachting:13 – 14 jaar
Aard:Moedig, intelligent, levendig, zeer aanhankelijk.

De Epagneul Breton of Brittany Spaniel) werd oorspronkelijk gefokt in Bretagne, vandaar de rasnaam. Reeds in de Middeleeuwen werden deze dieren beschreven door Gaston Fébus en waarschijnlijk waren de Oysel Dogs de voorouders van dit ras.

Het ras is één van de oudste Staande Honden en Frankrijk en die werden vaak op schilderijen afgebeeld. 

Jachtverslagen en illustraties waarin de Breton Spaniel wordt afgebeeld gaan terug tot in de 18de eeuw. De Epagneul Breton is een zeer veelzijdige jachthond, omdat in Bretagne allerlei terreinen bestaan met allerlei verschillend wild.

Deze Epagneuls zijn sterk, behendig, levendig, snel en trouw. Ze hebben een bijzonder goede neus en zijn prima jachthonden.De geschiedenis van de ‘moderne’ Brittany zoals we hem nu kennen, begint echter in het begin van de 20ste eeuw. Een zekere Arthur Enaud ontwikkelde een fokprogramma om de oude Breton, die toen in de anonimiteit dreigde te verdwijnen, te ‘verjongen’. Daardoor is de huidige Brittany misschien meer geschikt voor het podium van een show, maar hij is en blijft nog steeds een veelzijde jager van goede kwaliteit. Hij wordt vooral als Staande Hond gebruikt in de vogeljacht. Hij is tevens een uitstekende apporteur. In Frankrijk zijn ze ook als gezelschapshond erg populair.Een welopgevoede Epagneul Breton is lief voor kinderen en gaat goed om met soortgenoten en andere huisdieren. Bij onraad zal de Breton zijn stem laten horen.

Ze zijn moedig, intelligent, levendig, zeer aanhankelijk. Epagneul Bretons zijn niet moeilijk op te voeden omdat ze intelligente, snelle en gehoorzame leerlingen zijn. Houd er wel rekening mee dat ze gevoelig zijn voor harde woorden en bepaalde stemmingen in huis.

De verzorging van deze hond stelt je niet voor grote problemen. Zo nu en dan borstelen, met name op de dichter behaarde plaatsen waar zich makkelijk klitten kunnen vormen, is voldoende om de vacht in goede conditie te houden. Kijk geregeld na of de gehoorgang wel schoon is.