English Toy Terrier

Dit authentieke hondje is fijn en elegant, maar tegelijk ook levendig en sterk. Hij is weliswaar klein, maar ook weer niet zo klein dat er echte problemen optreden die samenhangen met de miniaturisatie. Het gemiddelde gewicht bedraagt ongeveer 3 kg. Als men een kleine hond wil, maar geen last wil hebben van de daarmee te associëren gezondheidsproblemen, maakt men met de Toy Terrier een juiste keuze. De Toy Terrier wordt door liefhebbers vooral gewaardeerd om zijn typische terriertemperament. Hij is levendig, actief en zeer speels. Hij hecht zich sterk aan de mensen met wie hij samenleeft en kan zich zowel heel lief als boos gedragen ten opzichte van hen.

Deze altijd nieuwsgierige hond is bovendien nog waaks ook. Hoewel de Toy Terrier maar weinig ruimte nodig heeft, voelt hij zich ook in een groot huis op zijn gemak. Hij houdt er van om dicht in de buurt te blijven van de mensen met wie hij samenwoont. Hij gaat dan ook graag overal mee naar toe, iets dat gemakkelijk is te realiseren omdat hij vanwege zijn afmetingen zelfs kan worden meegenomen naar plaatsen die voor andere honden taboe zijn. Een groot voordeel daarbij is dat hij zich discreet weet te gedragen. Als rechtgeaarde Terrier houdt deze hond ook van wandelen en ravotten. Hij wil iedere dag wel vrij rennen. Regelmatig wandelen komt zeker de ontwikkeling van zijn speelse natuur ten goede. Als hij de kans krijgt, zal hij tijdens zo’n wandeling op jacht gaan naar een knaagdier of mol.

Een uitgebalanceerde, elegante hond met fijn beenwerk. Toch duidelijke Terriërkwaliteiten en daarom meer Terrier dan Toy. Het lange, smalle hoofd heeft een wigvormige schedel. De ogen zijn zeer klein en staan vrij dicht bij elkaar. Typerend zijn de relatief grote oren. Dit kan een staand oor (dat op een kaarsvlam lijkt) of een tipoor zijn.

Hij is alert, zelfverzekerd, waaks, soms een eenmanshond en wantrouwend ten opzichte van vreemden. De Engelse Toy Terrier heeft een consequente opvoeding nodig.

De Engelse Toy Terrier past zich goed aan het leven in een appartement aan. Hij heeft weinig beweging nodig. Dagelijks borstelen is aan te bevelen. Dit ras staat bekend als bijzonder zindelijk op het eigen lichaam.

Hij heeft een dichte, gladde en glanzende vacht. Kleur: gitzwart en rijk mahoniebruin. De verdeling is in de rasstandaard aangegeven. De scheiding tussen beide kleuren moet goed afgetekend zijn. Witte borstvlek en witte tenen zijn ongewenst.De vacht heeft geen specifiek onderhoud nodig.

Komt uit: Groot-Brittannië.
Ontstaan in: 19e eeuw
Gewicht: 3 – 4 kg
Kleur: Gitzwart en rijk mahoniebruin
Vacht: Dichte, gladde en glanzende vacht
Levensverwachting: 12 – 13 jaar
Aard: Alert, zelfverzekerd, waaks