Engelse Cocker Spaniel

In de eerste plaats onderscheiden we heden ten dage twee soorten Cockers: de Engelse en de Amerikaanse Cocker Spaniel. Al in de 14de eeuw bestond een groot aantal verschillende Spaniels. In de 19de eeuw waren er zo veel, dat ze in verschillende typecategorieën moesten worden ingedeeld. ‘Cockers’ waren de kleinere slagen. De King Charles Spaniel werd als dwergras ingedeeld, omdat hij vooral als gezelschapshond werd gehouden. De Cocker Spaniel was een echte werkhond. De Amerikaanse Cocker Spaniel is nauw verwant aan de Engelse Cocker Spaniel, omdat hij uit dat ras is ontstaan, nadat het in de jaren tachtig van de 19de eeuw naar Amerika kwam.

Tegenwoordig worden Engelse Cocker Spaniels en Amerikaanse Cocker Spaniels als verschillende rassen beschouwd. De Amerikaanse Cocker Spaniel is de kleinste van de Amerikaanse ‘sporting group’. De rasnaam kan zijn afgeleid van het talent dat het ras had voor het jagen op de houtsnip (woodcock), hoewel Cocker Spaniels de jagers ook op andere manieren behulpzaam zijn geweest. Ze sporen wild op en stoten het uit de dekking, zitten tijdens het schot en apporteren alleen op commando. Hieruit blijkt hoe veelzijdig ze zijn. Ook tijdens veldwedstrijden hebben Cocker Spaniels hun sporen verdiend. Hoewel ze van oorsprong jachthonden zijn, leven ze tegenwoordig vooral als gezelschapshond. Met name de Amerikaanse Cocker Spaniel heeft een fraai uiterlijk.

De honden van dit ras kunnen in het algemeen goed opschieten met huisdieren, andere honden en kinderen. Let er wel op dat de kinderen niet te ruw met de hond omgaan, want de Cocker laat zich niet als speelgoed gebruiken.

Ze zijn vrolijk, zacht, aanhankelijk.
Van nature is een Cocker Spaniel een meegaande hond die snel in de gaten heeft wat je van hem verlangt. Voed hem met veel begrip, maar wel zeer consequent op. Wanneer je je alles maar laat welgevallen, zal de Engelse Cocker Spaniel zeker een loopje met je nemen.

In principe is deze hond tevreden met driemaal daags een blokje om. Maar dat neemt niet weg dat hij erg graag buiten is en je doet hem dan ook een groot plezier als je hem regelmatig los laat rennen in de vrije natuur. De meeste Cockers zijn dol op zwemmen.

De beharing is lang, glad zijdeachtig, met bevedering, kort op het hoofd en de voorkant van de benen.

Komt uit: Groot-Brittannië.
Ontstaan in: 19e eeuw
Gewicht: 13 – 15 kg
Kleur: Zwart, Black & Tan, Blauwschimmel, Driekleurig,
Vacht: Lang, glad zijdeachtig
Levensverwachting: 13 – 14 jaar
Aard: Vrolijk, zacht, aanhankelijk.