Engelse Bulldog

Komt uit:Groot-Brittannië.
Ontstaan in:17e eeuw
Gewicht:23 – 25 kg
Kleur:Tan, geelbruin, wit, bruin, zwart
Vacht:Korte glade zachte vacht.
Levensverwachting:9 jaar
Aard:Zacht, rustig en aanhankelijk

De Engelse Bulldog heeft het imago van een duwboot, krachtig en compact, met de vastberadenheid van een stoom-locomotief, goed geolied en sterk. De Middeleeuwse versie van de Engelse Bulldog wijkt nogal af van de Bulldog zoals wij hem nu kennen. De eerste Bulldog was zeer mastiff-achtig van type. Deze hond was de vervaarlijke ‘bullenbijter’ die moest vechten met stieren.

Van de vroege Middeleeuwen tot ver in de 19e eeuw keken Engelsen graag naar deze ‘sport’ en gokten naar hartelust op de uitslag. In het midden van de 19e eeuw werd het ‘bullenbijten’ verboden. Daarmee kwam bijna een einde aan de Engelse Bulldog. Maar er werd doorgefokt met de honden met het zachtste temperament en zo ontstond de moderne Bulldog. Tegenwoordig is hij lief, aanhankelijk en ook zacht met kinderen

De omgang met soortgenoten en andere huisdieren is over het algemeen erg goed. Daarnaast zijn ze ook prima kameraden voor kinderen omdat ze zeer tolerant zijn en de meeste ook een sterk ontwikkeld gevoel voor humor hebben.

Sommige exemplaen blijken uitermate waaks te zijn, terwijl andere zich ontpoppen als allemansvrienden.

Hij is moedig, goedig; alle huisgenoten (mens en dier) zeer toegenegen en niet vechtlustig. Over het algemeen zijn honden van dit ras niet moeilijk op te voeden. De Engelse Bulldog is zeer gevoelig voor uw stem(mingen) en heeft vaak al voldoende aan een vriendelijk doch beslist verzoek. Onder geen beding mag dit ras (te) hard aangepakt worden, maar je mag zeker ook geen loopje met je laten nemen. Blijf altijd consequent en duidelijk tegen de hond.

De Engelse Bulldog is geen hond waarmee je lange wandelingen hoeft te maken. Dit ras is volmaakt tevreden wanneer het driemaal daags voor een kort blokje om mee uit genomen wordt. Voor de rest vertoeven ze het liefst in huis of in de tuin, als het maar dicht in de buurt van het gezin is.

Deze eigenschap maakt de hond tot een perfecte partner van mensen die wat minder sportief zijn ingesteld. Jonge Bulldoggen hebben vaak de neiging door te blijven spelen en te rennen terwijl ze eigenlijk niet meer kunnen.

Zorg daarom dat een jonge Bulldog voldoende rust krijgt en laat hem gedoseerd bewegen, zodat hij al zijn energie kan aanwenden om zijn botten, spieren en pezen zo goed mogelijk te ontwikkelen. Engelse Bulldoggen kunnen niet zo goed tegen warmte. Zorg er daarom voor dat ze op warme dagen ergens een koel plekje kunnen opzoeken.