Duitse Staande Hond

In de 19de eeuw, toen Duitse jagers een veelzijdige jachthond nodig hadden, begonnen zij Spaanse Pointers en Engelse Pointers, Engelse Foxhounds en een aantal plaatselijke Staande Jachthonden te kruisen. Uit de combinatie van deze rassen is de Duitse Staande of de Deutscher Vorstehhund ontstaan. Deze honden waren intelligent en hadden een bijzonder fijne neus. Door verdere experimentele fokkerij ontstond een effectief en vlot jagende hond met een waterafstotende vacht, een fraai uiterlijk en een goede gehoorzaamheid. De Duitse Staande Hond is een populaire, veelzijdige jachthond, maar ook een aanhankelijke gezelschapshond.

Duitse Staanders kunnen het over het algemeen prima vinden met soortgenoten, andere huisdieren en kinderen. Hoewel ze eigenlijk tegenover iedereen vriendelijk zijn, kunnen ze ook zeer waaks zijn.

Ze zijn energiek, vriendelijk, gehoorzaam, trouw.
Gezien de intelligentie en werkwilligheid van deze hond is hij niet moeilijk op te voeden, al heeft hij wel een eingeaat met een consequente aanpak nodig. Deze honden zijn graag bezig en vinden werken voor hun baas heel plezierig. Het zijn uitstekende all-round jachthonden.

Deze hond heeft niet veel vachtverzorging nodig. Zo nu en dan borstelen is voldoende om de vacht in een goede conditie te houden. Controleer af en toe of de oren schoon zijn.

Komt uit: Duitsland.
Ontstaan in: 19e eeuw
Gewicht: 27 – 32 kg
Kleur: Bruin-wit, leverschimmel, lever en wit, bruin, zwart-wit, leverkleur
Vacht: Kort, dicht, grof en hard.
Levensverwachting: 12 – 14 jaar
Aard: Energiek, vriendelijk, gehoorzaam, trouw.