Duitse Herdershond

Komt uit:Duitsland
Ontstaan in:19e eeuw
Gewicht:34 – 43 kg
Kleur:Zwart, Black & Tan,
Zwart met roodbruin,
Zwart en zilver, Sable,
Grijs
Vacht:Dicht, recht, hard,
stokharig en goed
aanliggend.
Levensverwachting:12 – 13 jaar
Aard:Waardig, trouw,
eerlijk, intelligent

De Duitse Herdershond was altijd al een prima herders- en werkhond. Maar vooral nu blijkt hoe veelzijdig dit ras is. Het ras is gefokt uit een onbekend aantal verschillend Duitse Herdershonden. De moderne raskenmerken werden rond het begin van de 20e eeuw vastgelegd door zorgvuldige, selectieve fokkerij.

Hij werd niet alleen op uiterlijk gefokt, maar vooral op temperament en de geschiktheid om te worden afgericht. Dit ras is zuiver Duits van oorsprong, maar werd voor het eerst in GrootBrittannië getoond als de ‘Duitse Schapenhond’.

Duitse Herdershonden zijn gehoorzaam, trouw, rustig en alert en in staat om van alles te leren. Ooit waren het schaapshonden en bewakers van boerderijen, maar nu worden ze onder meer gebruikt als bijzonder talentvolle waak- en verdedigings-, speur-, geleide-, politie- en rampenhond. Het lichaam van de Duitse Herdershond is ideaal aangepast aan werken.

Hij is stevig, compact, niet te groot en niet te klein, snel en behendig.
Deze honden zijn sterk genoeg om lichamelijke uitdagingen aan te gaan, maar tegelijkertijd zijn ze subtiel, zodat ze allerlei problemen kunnen oplossen. Ze hebben een fijne neus en een sterk beschermend instinct. Ze zijn intelligent, ondernemend en gehoorzaam tegelijk. Daarin schuilt hun succes als gezelschaps- en showhond. Duitse Herdershonden zijn niet voor niets populair. Door de populariteit is de kwaliteit van de hond achteruit gegaan, wat zowel in zijn aard als in de fysieke gesteldheid naar voren komt.

Duitse Herder kunnen, mits ze goed gesocialiseerd zijn, prima overweg met soortgenoten, andere dieren en kinderen, maar ongewenste bezoekers worden tot staan gebracht. Van nature zijn deze Herdershonden erfvast, wat betekend dat ze geen neiging vertonen tot weglopen.

Ze zijn waardig, trouw, eerlijk, intelligent. Gereserveerd tegen vreemden De Duitse Herder is in de hele wereld de meest gebruikte blindengeleidehond, lawinehond, speurhond, waak- en verdedigingshond en politiehond. Dit ras biedt vele mogelijkheden. De hond wilt graag leren, is intelligent en leert relatief snel. Werk veel met je stem. Het overgrote deel van de Duitse Herders aanbidt zijn baas en heeft veel behoefte aan contact. Wanneer je dus weinig tijd hebt, doe je er verstandig aan geen Duitse Herder aan te schaffen. In zijn land van oorsprong wordt de Duitse Herder nog steeds ingezet als herdershond bij de kudden.

De vacht van deze hond heeft relatief weinig verzorging nodig. Met name in de ruiperiode kan het zogenaamde herdersharkje goed van pas komen om de dode en losse haren te verwijderen.