Drentse Patrijshond

Komt uit:Nederland
Ontstaan in:Middeleeuwen
Gewicht:21 – 23 kg
Kleur:Bruin-wit, oranje en wit, driekleurig
Vacht:Strak aanliggend, zonder plooien
Levensverwachting:12 – 13 jaar
Aard:Aanhankelijk, zacht, gedwee, lief met kinderen, waaks

De Drentse Patrijshond behoort tot de rassengroep van de Continentale Staande Honden van het Spanieltype en is één van de Nederlandse rassen die een vooraanstaande plaats inneemt. Schilderijen uit de 17de eeuw toonden aan dat het ras toen al bestond. Het ras ontstond vanaf de 16e eeuw uit de Spioenen ( ook wel Spanjoelen genoemd ), Staande Honden die via Frankrijk uit Spanje afkomstig waren. In Nederland werden ze Patrijshonden genoemd. In het oosten van Nederland, vooral in Drenthe, werden deze honden raszuiver bewaard en niet ( zoals elders wel gebeurde ) vermengd met buitenlandse rassen.

Op 15 mei 1943 werd het ras officieel door de Raad van Beheer erkend, hetgeen sterk bevorderd werd door Mevrouw M. Baronesse van Hardenbroek en de heren G.J. van Heek Jr. en P.B.V. Quartero.

Het ras is het meest verwant aan de Heidewachtel en de Epagneul Français. Op 5 juni 1948 werd de rasvereniging opgericht; de Nederlandse Vereniging “de Drentse Patrijshond”. Het is een uitstekende jachthond met uitmuntende eigenschappen en een aangeboren gehoorzaamheid.

Dit middelgrote ras is sterk genoeg om zelfs groter aangeschoten wild te apporteren. De Drentse Patrijshond is een evenredig gebouwde hond, wiens lichaamsbouw kracht toont en tevens het vermogen tot ontwikkeling van een voor de jachthond nodige snelheid.

Doorgaans is de omgang met kinderen zeer goed, maar ook met soortgenoten en andere huisdieren is het samenleven geen probleem. De Drentse Patrijshond is waaks, maar niet vervelend ten opzichte van vreemden.

Hij is aanhankelijk, zacht, gedwee, lief met kinderen, waaks. Voed Drentse Patrijshonden consequent, maar met zachte hand op. Omdat ze redelijk snel in de gaten hebben wat er van ze verlangd wordt, zijn ze gemakkelijke leerlingen.

Dit ras heeft relatief veel beweging nodig. Je kan ze laten zwemmen of naast de fiets laten lopen, maar ook apporteerspelletjes en wat langere wandelingen stellen ze op prijs. Heb je een bepaalde week eens wat minder tijd, dan hoef je niet bang te zijn dat deze Drent vervelend gaat doen, als hij maar deel mag uitmaken van het gezin.

Eens per week borstel je vooral de wat langer behaarde gedeelten van de vacht met bijvoorbeeld een herdersharkje. De gehoorgang moet zo nu en dan nagekeken worden op vuil en het teveel aan haar tussen de voetzolen knip je weg.