Dobermann – Dobermann Pinscher

De Dobermann of Dobermann Pinscher is genoemd naar zijn ‘uitvinder’, de Duitse deurwaarder en hondenvanger Friedrich Ludwig Dobermann (1836-1894). Hij wilde een sterke werkhond fokken die allerlei taken aankon, maar in de eerste plaats wilde hij een hond die hem kon beschermen tegen woedende, nalatige belastingsbetalers en hun grommende waakhonden. Welke rassen hij kruiste, is niet precies bekend. Vermoedelijk waren het Rottweilers, Duitse Pinschers en Black and Tan Terriërs. De Dobermann heeft de kleur en de kracht van de Rottweiler in combinatie met de snelheid en de vastberadenheid van de Pinschers en Terriërs. De moderne Dobermann wordt ook gefokt op kalmte en trouw.

Lichamelijk zijn ‘Dobers’ gespierd, evenwichtig van lichaamsbouw en sterk. Behalve black and tan, zijn ze er ook in bruin met tan en blauw met tan. Dobermanns zijn niet alleen als waak- en verdedigingshond populair. Ze zijn ook erg in trek als gezelschapshond. Vanwege hun spontane, intelligente aard kunnen ze in veel disciplines worden afgericht, zoals politiehond, rampenhond of speurhond. Ze zijn iets minder populair dan Duitse Herdershonden. Als ze goed worden gesocialiseerd en opgevoed, zijn het goede gezelschapshonden.Een goed opgevoede en gesocialiseerde Dobermann kan het prima vinden met honden, andere huisdieren en kinderen. Ongewenste bezoekers worden tot staan gebracht.

Ze zijn trouw, onbevreesd, moedig, waaks, scherp, schrander
Deze sterke, elegante hond moet zeer evenwichtig, consequent en in een harmonieuze omgeving opgevoed worden. Heb je weinig ervaring met het opvoeden van honden, dan raden we je absoluut af deze hond aan te schaffen. Veel Dobermanns worden neurotisch als ze in hun jeugd verkeerd begeleid (helaas komt dit nog veel te vaak voor), met als gevolg dat ze angstig en/of bijterig worden, terwijl ze van nature een eerlijk karakter hebben. Wees altijd duidelijke en eerlijk tegen een Dobermann; hits hem niet op en laat plagen achterwege.

Een Dobermann laat zich niet afschepen met een dagelijks blokje om. Hij is gebouwd op snelheid en heeft een groot uithoudingsvermogen. Ga met hem zwemmen of laat hem naast de fiets lopen of rennen in de bossen.

De vacht van de Dobermann heeft niet erg veel verzorging nodig. In de ruiperiode kan je een rubberen handschoen met nopjes gebruiken om de dode en losse haren te verwijderen. Houd de nagels kort en kijk het gebit zo nu en dan na op aanslag of tandsteen.

Komt uit: Duitsland.
Ontstaan in: 19e eeuw
Gewicht: 30 – 40 kg
Kleur: Wit, Lichtbruin, Zwart, Blue & Rust, Fawn & Rust, Blauw, Black & Rust, Red & Rust, Rood
Vacht: Zeer kort, glad haar, glanzend en hard.
Levensverwachting: 12  jaar
Aard: Intelligent, scherp, schrander.