Deerhound

Scottish Deerhound

Komt uit:Schotland
Ontstaan in:Middeleeuwen
Gewicht:36 – 45 kg
Kleur:Brindle, Lichtbruin, Red Fawn, Blauw, Grijs, Geel
Vacht:Ruw, dicht; 7 tot 10 cm lang, zachter haar op hoofd, borst en buik maar nooit wollig.
Levensverwachting:11 – 12 jaar
Aard:Gezeglijk, schrander, waardig, zacht, trouw

De Deerhound is een zeer oud ras, dat reeds bezongen wordt in gedichten uit de 3de eeuw. De Scottish Deerhound leefde al in Keltische tijden in Schotland. De ontwikkeling van het Schotse ras volgde die van zijn Engelse tegenhanger: de Greyhound. Schotten en Picten, de oorspronkelijke bewoners van de Highlands, voerden zelfs oorlogen om deze windhond. Hij is ideaal gebouwd voor de jacht. Hij is sneller dan het hert en heeft voldoende gewicht om prooien van meer dan 100 kg neer te halen. De hond was lange tijd de exclusieve eigendom van de Schotse adel.

Door sociale veranderingen en overbejaging door gebruik van het geweer, kwam het ras tot verval. Vroeg in de 19de eeuw werd het ras echter door Archibald en Duncan McNeill, de latere lord Colonsay, in ere hersteld.

In Schotland, het land van herkomst, dragen nog vele plaatsen in de bergen namen van omgekomen honden. Als huishond is de Deerhound goedgemanierd en trouw; hij heeft wel veel ruimte nodig en moet veel bewegen. Hou echter rekening met zijn felheid en jachtpassie wanneer je de hond laat rennen! De Deerhound van vandaag wordt maar door een beperkt aantal mensen gehouden.

Met andere gelijksoortige honden zullen Deerhounds over het algemeen harmonieus kunnen samenleven. De omgang met kinderen geeft ook weinig problemen. Sommige exemplaren hebben een wat serker ontwikkelde jachtdrift, waar je rekening mee moet houden als je katten en andere huisdieren hebt.

Gezeglijk, schrander, waardig, zacht, trouw. De Deerhound is een redelijk snelle leerling, mits de verstandhouding met zijn baas goed is. Vaak is een vriendelijk verzoek al voldoende om de hond te laten doen wat je wilt.

Deze hond heeft erg veel beweging nodig. Als je eenmaal hebt gezien hoe intents de hond geniet als hij los mag rennen, zal ook jij moeten toegeven dat dit ras nooit verooordeeld mag worden tot driemaal daags een blokje om.

De vacht moet regelmatig goed geborsteld worden. Pluk zo nu en dan het teveel aan haar uit de gehoorgang weg en verwijder ook het overtollige haar tussen de voetzolen. Afhankelijk van de kwaliteit van de vacht moet een- of tweemaal per jaar het oude haar uit de vacht geplukt worden.

Vacht: ruwhaar; m.a.w. de dekharen zijn vrij hard van structuur, voelen stevig aan en hebben een heldere kleur. De wolharen zijn zachter, korter en liggen tegen de huid aan. Ze zijn ook veel lichter van kleur. Wanneer de vacht rijp is, staan de haren in alle richtingen in bosjes bij elkaar. Dan kan de vacht worden geplukt