Dashond of Teckel

 Andere benamingen van de Dashond: Teckel of Dachshund. Kortbenige honden zijn al zeer lang afgebeeld, zoals uit oude Egyptische, Griekse en Chinese kunst blijkt. Het zou een afstammeling zijn van de oudste Duitse Jachthondenrassen zoals de Bibarhund, of de Duitse Brak. Op illustraties uit de 13de eeuw zijn de directe voorouders van de Teckel aan het werk bij de jacht op de das. Ze zullen sindsdien nog wat van type zijn veranderd, maar aan het feit dat Teckels al eeuwen bestaat, twijfelt niemand. Misschien kwamen ze zelfs al in Romeinse tijd voor. De Teckel heet officieel Dashond. Dat verwijst naar zijn vroegere werk, het aanpakken van de das. Daarvoor heeft hij een uitstekende neus en een prima gehoor. Hij zocht de das ook op onder de grond, vandaar zijn korte benen. Dashonden zijn trouwens, als alle Duitse jachthonden, zeer veelzijdig. De Teckel heeft niet alleen een lange geschiedenis als werkhond. In de kynologie was hij al in de 19de eeuw populair. Er ontstonden allerlei clubs die waren gericht op de jacht, op werkproeven ( waarbij bijvoorbeeld sporen worden uitgewerkt ) en op tentoonstellingen. In 1888 werd de Duitse rasvereniging opgericht voor de kortharige variëteit. In 1880 werd in Engeland de eerste rasstandaard opgesteld.

Het eigen gezin komt bij de kortharige Dashond op de eerste plaats; aan vreemden heeft hij in de regel geen boodschap. Dit laat hij blijken door zich gereserveerd op te stellen wanneer hij in de buurt is van mensen die hij niet kent. Als je hem al vroeg aan kinderen laat wennen, zodat hij positieve ervaringen met hen kan opdoen, zal hij in de buurt van kinderen nooit voor problemen zorgen. Ook met andere honden kan dekortharige Dashond in de regel heel goed opschieten, al kunnen sommige exemplaren soms wat (over)moedig reageren op grotere soortgenoten. Deze Dashond bezit een behoorlijke passie voor de jacht, waardoor hij niet geschikt is als speelkameraadje voor kleine huisdieren. Laat de hond al op jonge leeftijd vertrouwd raken met katten, dan zal ook de combinatie Dashond en kat geen problemen geven.

Hij is schrander, waaks, vrolijk, ongehoorzaam, aanhankelijk.
Een kortharige Dashond is eigenzinnig en dominant, en daarom heeft deze hond een consequente opvoeding nodig. Met de juiste aanpak en veel geduld kan je hem best het een en ander leren, al zullen ze nooit slaafs commando’s opvolgen. Dashonden kunnen ontzettend mokken als ze vinden dat ze onterecht gestraft worden en ze zijn zeer volhardend in hun gedrag wanneer ze iets willen waar je het niet mee eens bent.

De vacht van de kortharige Dashond heeft niet zo veel verzorging nodig. Het volstaat om zo nu en dan met een rubberen handschoen de dode en losse haren te verwijderen. Houd de gehoorgang schoon en de nagels kort. De meeste Dashonden zijn lekkerbekken, maar pas op: geef ze nooit te veel eten, want een dikke Dashond is een ongezonde Dashond

Komt uit: Duitsland.
Ontstaan in: 20e eeuw
Gewicht: 4 – 9 kg
Kleur: Zwart bruin rood,  getijgerd, chocoladekleur.
Vacht: Kortharige soort, en langharige soort
Levensverwachting: 14 – 17 jaar
Aard: Schrander, waaks, vrolijk,