Dandie Dinmont Terrier

Komt uit:Groot-Brittannië.
Ontstaan in:17e eeuw
Gewicht:8 – 11 kg
Kleur:Mosterd, peper
Vacht:Langharig, die zowel zacht als ruw is
Levensverwachting:13 – 14 jaar
Aard:Rustig, moedig, aanhankelijk

De Dandie Dinmont Terrier is genoemd naar een personage in de roman Guy Mannering van Sir Walter Scott, gepubliceerd in 1814. Dandie Dinmont had in de roman immers ook vrolijke, kortbenige Terriërs. Dandie Dinmont Terriers werden gefokt in het grensgebied tussen Schotland en Engeland. Daar werden ze gebruikt als zeer effectieve, felle jagers op konijnen, dassen en otters. Dandie Dinmont Terriers hebben een heel speciaal uiterlijk met hun grote ogen en kuif. Waarschijnlijk stammen ze af van Otterhounds, Bassethounds en allerlei Terriers. Tegenwoordig passen ze zich overal aan, zelfs op een flat in de stad. Ze zijn dol op kinderen van allerlei leeftijden en vinden het fijn om te ravotten of in de tuin te scharrelen.

Honden van dit ras zijn in de regel uiterst sociaal in de omgang. Soortgenoten laten ze over het algemeen links liggen, maar in de buurt van katten en andere huisdieren gedragen ze zich voorbeeldig, mits ze al op jonge leeftijf aan deze dieren gewend zijn geraakt. Voor kinderen is de Dandie Dinmont over het algemeen erg lief en ook met visite zorgt hij niet voor problemen.

De opvoeding van deze hond is gelukkig niet erg moeilijk, mits je er rekening mee houdt dat hij soms wat koppig kan zijn. De Dandie Dinmont heeft een gemiddelde behoefte aan beweging. Hij past zich aan het gezin aan.

Je moet de Dandie Dinmont regelmatig borstelen. Daarnaast is er één of tweemaal per jaar een bezoek aan de trimsalon nodig om de dode haren uit de vacht te laten plukken. Tentoonstellingsexemplaren hebben wat meer vachtverzorging nodig.