Dalmatiër

Dalmatiner

Dalmatische Hond

Komt uit:Balkanlanden, India.
Ontstaan in:Middeleeuwen
Gewicht:23 – 25 kg
Kleur:Wit met zwarte vlekjes.
Wit met bruine vlekjes
Vacht:Kort, hard, dicht en glanzend haar
Levensverwachting:12 – 14 jaar
Aard:Lief met kinderen

De Dalmatische Hond, Dalmatiër of Dalmatiner heeft een lange geschiedenis vol geheimzinnigheid en onduidelijkheden. Het ras is oud, maar niemand kan zeggen hoe het is ontstaan of waarom. Vanwege hun opvallend gevlekte vachten zijn ze gemakkelijk te herkennen op oude schilderijen en andere kunstwerken uit Europa, Azië en Afrika.

Volgens sommigen zou de eerste gedocumenteerde verschijning in de moderne tijd in Dalmatië (in het vroegere Joegoslavië) hebben plaatsgevonden. De rasnaam wordt ook op verschillende andere manieren verklaard. Dalmatiners hebben door de eeuwen heen allerlei rollen vervuld. Ze trokken met zigeuners mee, als waak- en gezelschapshond.

In tijden van oorlog liepen ze wacht; in vredestijd waren ze herdershond, veedrijver, ongedierte-verdelger en retriever. Ook hebben ze in circussen en theaters gewerkt. Maar ze zijn waarschijnlijk het bekendst als begeleider en bewaker van koetsen. Wat daar precies de betekenis van was, is niet bekend.

Misschien moesten ze de weg vrij maken voor de koetsen, de mensen en hun eigendommen beschermen. Of waren ze alleen maar statusverhogend voor de reizenden? Feit is, in Engeland waren ze bekend vanaf het begin van de 18de eeuw. In de 19de eeuw werd dit ras door de brandweer gebruikt, omdat ze zo goed met paarden om konden gaan.

Tegenwoordig zijn Dalmatiners gezelschapshond en showhond. Ze vallen meteen op door hun aparte vacht. Goed opgevoede honden zijn kalm, fit en erg trouw ten opzichte van ‘hun’ mensen.Voor kinderen zijn deze honden prima speelkameraadjes, al kunnen ze soms wat te onstuimig zijn in gezelschap van kleine kinderen. Ook met honden en andere huisdieren hebben ze normaal gesproken geen enkel probleem. Afhankelijk van het individuele karakter van de hond treedt hij waaks of eerder wat laconiek op bij vreemd bezoek.

Ze zijn vrolijk, waaks, oplettend, lief met kinderen.
Deze hond is absoluut geen moeilijke leerling. Als je hem uitbundig beloont wanneer hij iets goed heeft gedaan, zal hij al snel begrijpen wat je bedoelt. De Dalmatiër kan zich Oost-Indisch doof houden als je hem iets beveelt waar hij geen zin in heeft. Houd in een dergelijk geval voet bij stuk en laat je niet vermurwen.

De Dalmatiër past zich aan jouw gezinssituatie aan, maar je doet hem zeker te kort als je met hem driemaal daags een ommetje maakt. Lopen naast de fiets, zwemmen, spelen en los rennen door de bossen of op de heide doen hem goed. Vermijd al te zware belasting tot de hond volledig is uitgegroeid.

De Dalmatiër verliest relatief veel haar in huis. Met een rubberen handschoen is het mogelijk in de ruiperiode dagelijks de losse haren te verwijderen.