Curly Coated Retriever

Komt uit:Groot-Brittannië.
Ontstaan in:19e eeuw
Gewicht:32 – 36 kg
Kleur:Zwart, Leverkleur
Vacht:Dichte, korte krullen.
Levensverwachting:12 – 13 jaar
Aard:Gehoorzaam, vriendelijk.

Omdat ze dol op water zijn, leven ze vaak in de buurt van meren en in kustgebieden. Hoewel de geschiedenis van de Curly Coated Retriever niet volkomen bekend is, wordt toch vermoed dat er verwantschap is met Poedels, Waterspaniels en Lesser-Newfoundlands (nu uitgestorven).

Ondanks de geheimzinnigheid wordt dit ras wel als één van de oudste Retrievers beschouwd. De eerste beschrijvingen dateren van 1803. Net als de andere Waterhonden met hun dichte vacht, kunnen deze honden uitmuntend waterwild apporteren.

Deze hond is waarschijnlijk het eerste ras dat in Engeland voor serieus en uitgebreid apporteerwerk werd gebruikt. In 1860 kwam dit ras voor het eerst op een tentoonstelling in Birmingham.

Curly Coated Retrievers zijn goede werkers en bovendien zeer aanhankelijk.

Normaal gesproken gaan de Curly Coated Retrievers goed om met andere huisdieren. Met kinderen zijn ze meestal zeer geduldig, mits de kinderen de hond niet pesten. Komt er vreemd bezoek, dan kijken ze eerst de kat uit de boom,maar wanneer de nood echt aan de man is, staan ze zeker hun mannetje.

Hij is intelligent, gehoorzaam, waaks, vriendelijk. De Curly Coated Retriever is intelligent genoeg om snel te begrijpen wat je bedoelt. Het is belangrijk dat de training afwisseling en uitdaging biedt, want eentonige oefeningen zorgen er alleen maar voor dat deze hond zijn interesse verliest. Daarnaast is het ook belangrijk dat je te allen tijde consequent blijft.

Deze Retriever is in de eerste plaats een werkhond die graag apporteert en van zwemmen houdt. De hond heeft voldoende beweging en bezigheden nodig. Een Curly Coated Retriever die niet beweegt en/of werkt, wordt ronduit lastig. .