Coton de Tulear

Komt uit:Madagascar
Ontstaan in:17e eeuw
Gewicht:5,5 – 7 kg
Kleur:Zwart, grijs-wit, wit, driekleurig, zwart-wit, lemon-wit
Vacht:Fijn, licht golvend, 8 cm lang en met de structuur van katoen
Levensverwachting:12 – 14 jaar
Aard:Intelligent, aanhankelijk, levendig

De Coton de Tulear stamt af van Leeuw- hondjes of Bichonnetjes die in de 16e eeuw door een schipbreuk op Madagascar terecht waren gekomen. Ze vermengden zich mogelijk met plaatselijke honden en er ontstond zo een nieuw ras dat toch nog veel Bichonachtige trekjes vertoont.

De Coton was zeer populair bij de gegoede klasse van Madagascar. In 1970 werd het ras door de FCI erkend en het is zeker en vast op de goeie weg om in de toekomst een nog hogere populariteit te verwerven. De kleine en vriendelijke Coton is een heerlijk en intelligent gezelschapshondje. De opvallend kuif en de reputatie dat hij echt kan lachen, trekken beslist de aandacht.

De honden van dit ras zijn zeer sociaal en ze leven dan ook vreedzaam samen met andere honden en huisdieren. Voor kinderen zijn ze over het algemeen de beste speelmaatjes.

De Coton de Tuléar leert vrij snel. Vergeet echter niet dat ze ondanks hun intelligentie en werkwilligheid toch wat eigenzinnige trekjes kunnen vertonen.

Qua beweging past dit ras zich soepel aan aan de gezinssituatie.
De honden zwemmen over het algemeen graag en ze zijn gek op balspelletjes.

De vacht moet meerdere malen per week geborsteld en gekamd worden. Dit ras verhaart niet en daarom moet je tijdens de borstelbeurt de dode haren verwijderen. Haal het teveel aan haar tussen de voetzolen en uit de gehoorgang weg. De Coton de Tuléar hoeft niet zo vaak in bad – een of twee keer per jaar is ruim voldoende om de vacht schoon te houden.