Clumber Spaniel

Komt uit:Groot-Brittannië.
Ontstaan in:19e eeuw
Gewicht:29 – 36 kg
Kleur:Wit, Lemon & White, Oranje en wit
Vacht:Overvloedig zijdeachtig en dicht. Volle ondervacht.
Levensverwachting:12 – 13 jaar
Aard:Rustig, waardig, gewillig.

De Clumber Spaniel verschilt veel van andere Spaniels. Er is dan ook veel gespeculeerd over zijn afkomst. De meningen zijn verdeeld tussen Engeland en Frankrijk. Het lage, lange lichaam doet denken aan de Basset Hound, het hoofd doet denken aan dat van de Sint-Bernard.

De Duc de Noailles fokte deze honden in het midden van de 18de eeuw.Tijdens de Franse Revolutie stuurde hij ze naar de kennels van het landgoed Clumber Park, vandaar de rasnaam. Clumber Spaniels waren populair bij de Engelse adel, ook koning Edward VII had ze.

De Clumber Spaniel werd vooral gebruikt als drijver en apporteur in het veld. Als jachthond is de Clumber Spaniel langzaam maar volhardend; als gezelschapshond aanhankelijk en kalm.

Clumbers gaan prima met andere honden om, en dat geldt in wezen ook voor katten en andere huisdieren. Met kinderen zijn CLumbers in de regel goed te vertrouwen, maar vreemden zullen ze ontwijken – de hond is geen allemansvriend.

Ze zijn rustig, waardig, gewillig. Zijn goede geheugen en het feit dat hij graag iets voor zijn baas doet, maken van hem een vrij probleemloze leerling. In de eerste plaats is de Clumber een jachthond, maar hij heeft er geen enkel probleem mee zich aan jou en jouw gezin aan te passen waar het beweging betreft. Let echter wel op zijn dieet als de hond niet veel beweging krijgt.

De beharing is lang, overvloedig, dicht, zijdeachtig, glad, de benen goed bevederd. Kort op het hoofd en voorkant van de benen. De vacht moet regelmatig geborsteld en gekamd worden en de gehoorgang moet erg goed schoon gehouden worden. Sommige Clumbers hebben wel eens last van oogirritatie, maar een speciaal daarvoor bestemde lotion biedt verlichting. Soms is het nodig de Clumber Spaniel in model te laten trimmen, waarbij de slordige en uitstekende haren uit de vacht verwijderd worden. Na zo’n behandeling ziet hij er weer piekfijn uit.