Chinook

Komt uit:Amerika
Ontstaan in:Begin 20e eeuw
Gewicht:29 – 41 kg
Kleur:Goud, geelbruin
Vacht:Goud, geelbruin
Levensverwachting:13 – 14 jaar
Aard:Niet-agressieve en vriendelijk

De Chinook wordt beschreven als kalm, niet-agressieve en vriendelijk, hoewel soms gereserveerd tegenover vreemden. Ze zijn van nature voorzichtig met kinderen.De Chinook is een goudkleurige sledehond, vernoemd naar zijn stamvader.

Chinook was een kruising tussen een Husky en een grote rasloze hond. Het ras is niet erkend door de FCI, de wereldwijde organisatie van hondenkennels. De Chinook is veelzijdig: hij trekt niet alleen de slede maar voelt zich ook prima op zijn plaats als waak- of gezelschapshond.

De Chinook is een zeldzaam ras. Het is een Noordelijk ras en de eerste hond van dit ras is in 1917 geboren op schrijver/onderzoeker Arthur Walden’s boerderij “Wonalancet” te New Hampshire. Dit ras stamt voornamelijk af van één mannelijke voorouder, genaamd “Chinook”. Deze hond was de favoriete hond en de dekreu van Walden. Chinook is geboren uit een husky teefje van de Peary Noordpool expeditie en verwekt door een grote hond van gemengde afkomst, een geelbruine Mastiff-achtige reu.

Chinook was totaal anders dan zijn ouders, door een speling van de natuur had hij niets van een van beiden. De nakomelingen van Chinook zijn gefokt om de kracht van de grote vrachthonden te combineren met de snelheid van de kleinere racesledehonden. Aan het begin van de twintigste eeuw heeft dit ras verschillende records gehaald voor het afleggen van afstanden, het dragen van lasten en tijdraces. De Chinooks die in 1927 mee waren op de Zuidpool expeditie van Admiraal Byrd, staan erom bekend dat ze de ruggengraat van deze expeditie vormden.

De Chinook is trouw, intelligent, kalm en vriendelijk en zijn uitstekend met kinderen, honden en andere huisdieren. Dit ras is een beetje op hun hoede in een onbekende omgeving en bij onbekende mensen, maar is nooit agressief of verlegen. Chinook’s zijn betrouwbaar, veelzijdig, toegewijd en geduldig. Ze zijn uitstekende werkers en familie metgezellen. De Chinook wordt niet aanbevolen om als waakhond te gebruiken aangezien ze niet de neiging hebben om te blaffen. Ze zijn gevoelig en kunnen niet goed tegen lang alleen zijn.