Chinese Gekuifde Naakthond

De Chinese Gekuifde Naakthond, die ooit de ‘eetbare Chinese hond’ werd genoemd, stamt volgens sommigen af van een haarloze Afrikaanse voorouder. Door steeds met de kleinste hondjes te fokken, ontstond de moderne versie van dit ras. Deze honden gingen met Chinese zeelieden mee op de wilde vaart en hielden de schepen vrij van ongedierte. Tegen de 18e eeuw waren ze dan ook in Afrika, Azië, Europa en Amerika te vinden. Er is tegenwoordig zowel een kale als een behaarde variëteit, de Powderpuff, vaak geboren in hetzelfde nest. Het wonderlijke is dat de Chinese Gekuifde Naakthond warmte kwijtraakt via zweetklieren en niet via hijgen. Dit ras is in China (zijn land van oorspong) zeldzaam, maar geniet een groeiende populariteit in het Westen.Als kinderen de hond in zijn waarde kunnen laten, is de omgang met hem geen enkel probleem. Ook in het gezelschap van soortgenoten en andere huisdieren zorgen ze zelden of nooit voor problemen.

Ze zijn levendig, aanhankelijk en vriendelijk.
De Chinese Naakthonden zijn niet moeilijk op te voeden omdat ze intelligent zijn en snel begrijpen wat er van ze verlangd wordt.
Dit ras past zich qua beweging aan aan jouw gezinssituatie.

De huid van de Chinese Naakthond moet zeer goed verzorgd worden. Eigenaren van een hond die tentoonstellingen bezoekt, scrubben de huid regelmatig (met een voor de mensen bestemde scrubcrème) om de dode huidcellen te verwijderen en de huid zacht te houden. Het belangrijkste is dat de huid veerkrachtig en egaal blijft en tegen uitdroging beschermd wordt. Met een goede lotion of crème gaat dit uitstekend. Met name de ongepigmenteerde delen van de huid zijn gevoelig voor zonlicht en we raden dan ook aan de hond hier niet al te lang aan bloot te stellen of een goede zonnebrandcrème te gebruiken.

Je hebt de haarloze en de Powderpuff die behaard is. De haarloze variatie heeft haren op zijn kop, poten en staart. Zijn lichaam is kaal, de huid is erg zacht. Als je de haarloze variatie heb wees dan niet bang voor aandacht als je over straat loopt. Je kan niet “normaal” over straat zonder opmerkingen te horen zoals, wat is dat voor een hond? tot aan waarom heb je hem kaal geschoren, is hij ziek? De haarloze variatie heb je in alle kleuren mahonie kleur,zwart,wit en grijs of met allemaal spikkels.

En dan heb je nog de behaarde versie ervan de PowderPuff, als je dan uitleg dat dit ook een Chinese naakthond is, dan ben je even bezig. In een nest komen zowel haarloze als behaarde honden voor,dit kan zelf als beide ouders haarloos zijn. De powderpuff is van belang voor de vacht en het gebit. Zonder Powderpuffs krijg je steeds minder en dunner haar bij de haarloze variatie. De Powderpuff wordt ook wel de mini Afghaan van de gezelschapshonden genoemd. Ze zijn er in verschillende kleuren en vachtstructuren, maar meestal hebben ze een gewone lang vallende vacht. Newbourne Sara United

Komt uit: China.
Ontstaan in: Oudheid
Gewicht: 2 – 5,5 kg
Kleur: Zwart, Abrikoos, Chocoladebruin, Crème, Blauw, Driekleurig.
Vacht: Glad of behaard (Powderpuff)
Levensverwachting: 12 – 13 jaar
Aard: Levendig, aanhankelijk en vriendelijk.