Chihuahua

Komt uit:Mexico
Ontstaan in:19e eeuw
Gewicht:1 – 3  kg
Kleur:Zwart, Lichtbruin, Wit, Chocoladebruin, Crème, Goudkleurig
Vacht:Glanzend en zacht
Levensverwachting:12 – 14 jaar
Aard:Schrander, nieuwsgierig

Weet u wat de kleinste hond is? Veel mensen kennen de Chihuahua van naam, maar weten niets van de fascinerende geschiedenis van dit ras. Aangenomen wordt dat de kleine roestkleurige ‘Techichi’ een van de voorouders is. Verder zou hij kunnen afstammen van de een of andere Aziatische haarloze hond.

De Azteken dachten dat Chihuahua’s de menselijke ziel konden begeleiden en boze geesten konden afweren. De Chihuahua werd naar een staat in Mexico genoemd..

Volgens sommigen hebben de Chinezen, met hun fetisjisme voor kleine vechtersbaasjes, iets met het ontstaan van het ras te maken. De Chinese bijdrage aan het ras kwam waarschijnlijk pas in een later stadium tot stand, wanneer er met de Chinese Crested werd gekruist. Het ras, zoals we het nu kennen, is het resultaat van het fokken met geselecteerde Amerikaanse exemplaren. De moderne Chihuahua bestaat in een kortharige en een langharige variëteit. Ze zijn heel klein, maar hebben een reuzenmoed. Het zijn beslist geen doetjes en weten zich te verdedigen.

Chihuahua’s zijn sociale dieren en samenleven met honden en katten verloopt in de regel dan ook probleemloos. Vergeet niet dat een Chihuahua zo klein is dat hij gemakkelijk door grotere honden onder de voet kan worden gelopen. Dit ras is niet geschikt voor een gezin met jonge kinderen die het hondje als speelgoed zullen zien.

Ze zijn schrander, nieuwsgierig, aanhankelijk en moedig. Omdat dit kleine hondje vrij weinig schade kan aanrichten, wordt hij over het lagemeen niet of bijna niet opgevoed. Dit is jammer, want een Chihuahua is een leergierige leerling.

Omdat Chihuahua’s zo klein zijn, krijgen ze in principe binnenshuis voldoende beweging. Als je ze dat aanleert, kunnen ze hun behoefte op de kattenbak doen. Het ras is bevattelijk voor kou, natiigheid en tocht, en bij regenachtig weer is een jasje geen overbodige luxe. De beharing is glanzend en zacht. Kort en dicht aanliggend over het gehele lichaam.