Chien ‘d Artois

Briquet

Komt uit:Frankrijk
Ontstaan in:15e eeuw
Gewicht:18 – 24 kg
Kleur:Dark fawn tri-color, driekleurig
Vacht:Kort en dicht.
Levensverwachting:12 – 14 jaar
Aard:Intelligent, moedig, aanhankelijk.

De Chien ‘d Artois (of Briquet) behoort tot de rassengroep van de Lopende Honden, al is het in feite een ‘Staande Hond’. Het is één van de oudste Franse speurhonden; zijn geschiedenis evenaart die van de Normand, Vendéen en Pitou, die nu nog maar zelden voorkomen. De Franse jagers uit de 19de eeuw waren zeer trots op ‘les chiens de petit équipage’ (een meute kleine honden); deze meute bestond uit dartelende Artois-honden.

Doordat het ras té gewild was werden er teveel ongecontroleerde kruisingen uitgevoerd, zodat de zuivere Artois bijna uitstierf.

Tegenwoordig groeit het aantal afstammelingen van de overgebleven Artois opnieuw aan. Zij worden in kleine meutes gebruikt bij de jacht op hazen en andere kleine prooien.

Deze middelgrote jachthond combineert het beste van Staande Honden en Speurhonden: een goed gevoel voor richting, een uitstekende neus, het precies staan, snelheid en doorzettingsvermogen. Naast het jagen op haas worden zij ook gebruikt voor de jacht op hert, wild zijn en vos.

De honden gaan in een meute een prooi (groot wild) zoeken en deze achtervolgen terwijl ze luidkeels aan de jager(s) laten weten waar het wild zich bevindt.

Dergelijke honden hebben een diep geworteld jachtinstinct en een zeer goede neus. Het spreekt voor zich dat deze meutehonden erg goed met soortgenoten om kunnen gaan, maar ook tegen kinderen zijn ze vriendelijk, al kunnen ze wat onstuimig zijn in de omgang. Doordat ze zelfstandig jagen in een groep, zonder commando’s van een eigenaar, zijn ze in sterke mate onafhankelijk van karakter, erg sociaal en zeer moedig. Deze honden komen buiten Frankrijk niet veel voor.

Vanwege hun zeer zelfstandige karakter en hun luide stem (die ze graag laten horen), zijn deze honden in de regel minder geschikt als huishond dan bijvoorbeeld de Laagbenige of de Franse Staande Brakken..