Chesapeake Bay Retriever

Komt uit:Amerika
Ontstaan in:19e eeuw
Gewicht:23 – 24 kg
Kleur:Donkerbruin, Lichtbruin, Tan, Bruin, Deadgrass, Sedge
Vacht:Dik kort haar is gegolfd maar niet gekruld.
Levensverwachting:12 – 13 jaar
Aard:Koppig en schrander.
Eigenzinnige karakter.

De Chesapeake Bay Retriever is een hele talent- volle Waterhond. Hij stamt af van honden die bijna verdronken. In 1807 werden twee Lesser Newfoundland-puppy’s genaamd Canton en Sailor gered na een schipbreuk. Later werden deze honden gekruist met allerlei Retrievers, waaronder de Curly Coated Retriever. Rond 1880 ontstond hieruit de Chesapeake Bay Retriever.

Deze honden werden op één van de meest beroemde eendenkusten van de Chesapeake Bay in Virginia en Maryland ( Verenigde Staten ) bedacht en gefokt. Op deze kusten verging het de eerste Chessies voorspoedig. De ontwikkeling van het ras begon ergens aan het einde van de 19de eeuw en men ging door met het perfectioneren van het ras tot in de 20ste eeuw.

Chesapeake Bay Retrievers zijn geharde honden. Ze gaan zelfs ijskoud water in. Ze hebben een dikke, vettige, waterafstotende vacht en zwemvliezen tussen hun tenen.

Het zijn talentvolle apporteurs van waterwild. Bepaalde bronnen vermelden dat exemplaren van dit ras méér dan duizend vogels hebben geapporteerd in één seizoen!

De omgang met een reeds aanwezige huiskat zorgt eigenlijk zelden of nooit voor problemen, al zal de hond buitenshuis wel najagen. Met name de reuen kunnen zich ten opzichte van andere reuen toe wat dominant gedragen, maar een en ander is sterk afhankelijk van de socialisatie. Zorg er daarom voor dat je de jonge hond zo veel mogelijk meeneemt en hem kennis laat maken met mensen en andere honden, zodat hij de kans krijgt sociaal en evenwichtig op te groeien. Chesapeake Bay Retrievers gaan doorgaans erg goed met kinderen om en nemen tegenover vreemden een enigszins gereserveerde houding aan.

Hij is hard, koppig, vechtlustig maar ook schrander. Dit ras is niet echt aan te bevelen als je met het opvoeden van honden nog niet zo veel ervaring hebt. De nieuwbakken Chesapeake-eigenaar moet stevig in zijn schoenen staan vanwege het toch wat eigenzinnige karakter. Het ras is ook wat harder van karakter dan bijvoorbeeld de Golden Retriever. Een consequente, maar liefdevolle aanpak is het succesvolst. De hond wordt in de regel pas laat volwassen.

Dit ras heeft veel beweging nodig. Als de honden niet genoeg beweging krijgen, gaan ze zich vervelen en worden ze lastig. Zwemmen en apporteren zijn geliefde bezigheden van de Chesapeake, en dat geldt ook voor het jagen. Echt snelle leerlingen zijn het echter niet. .