Cairn Terrier

Komt uit:Groot-Brittannië.
Ontstaan in:Middeleeuwen
Gewicht:6 – 7 kg
Kleur:Zwart, Tan, Zilver, Grijs, Rood, Belge
Vacht:Harde bovenvacht, met zachte dichte ondervacht
Levensverwachting:14 jaar
Aard:Past zich uitstekend aan.

De Cairn Terrier is afkomstig uit Schotland. Vroeger werd de Cairn Terriër gebruikt voor de jacht op otters en vossen. De Cairn Terrier werd ook wel kortharige Skye Terrier genoemd. In 1909 kreeg de Cairn Terrier zijn naam toegewezen. Officieel erkend in Groot Brittanië werd de Cairn Terriër in 1912.

In 1951 werd de rasvereniging van de Cairn Terriër in Nederland opgericht.De Cairn Terrier is een kleine heerlijke vlegel met een groot hart, die als geen ander je hoofd op hol weet te brengen.

Hij is pienter en vrolijk .Dapper en brutaal als hij is,valt een Cairn Terrier graag op en meestal lukt hem dat vrij goed.

Hij is compact van formaat en actief van aard, heeft een sterke persoonlijkheid . Iedereen raakt vertederd door zijn manier van doen. Hij kan als geen ander het iedereen naar zijn zin maken en ze om zijn vinger winden , hij krijgt iedereen aan het lachen , zelfs mensen die zeggen dat ze niet van honden houden.

De Cairn is heel gelijkmatig van karakter en past zich uitstekend aan het gezinsleven aan, of dat zich nu in een groot landhuis of een gewone woning afspeelt.Hij gaat zeer goed om met kinderen en accepteert vreemden als hij er eenmaal mee heeft kennisgemaakt.

De Cairn heeft veel energie die hij dagelijks kwijt moet kunnen. Als hij volwassen is heeft hij in ieder geval iedere dag een grote wandeling nodig,waarbij hij lekker kan rondlopen. Achter een bal aanlopen,met kinderen en andere honden spelen.

Wat de vachtverzorging betreft is de Cairn niet veeleisend. Dagelijks even kammen en hij ziet er weer prima uit. De Cairn heeft een plukvacht die dus getrimd moet worden. De eerste keer kan dat als de pub ongeveer 14 weken oud is.