Bullmastiff

Aan de rasnaam is meteen te zien van welke twee rassen de Bullmastiff afstamt. Hij werd in 1860 gefokt uit kruisingen tussen de Engelse Bulldog en de Engelse Mastiff, om het wild tegen stropers te beschermen. Alleen deze rassen gaven hem de gewenste eigenschappen voor de ‘Nachtwaker van de Boswachter’, zoals hij ook wel eens werd genoemd. Hij is groot en snel en heeft bijzonder veel durf. Bovendien kan hij ongemerkt zijn ‘prooi’ (stropers) besluipen en heeft hij een fijne neus.

De oorspronkelijke honden waren bruiner dan de meer geraffineerde honden van tegenwoordig. De overgrote meerderheid was donkerbruin gekleurd, om in het donker van de nacht onzichtbaar te werk te kunnen gaan. Dit in tegenstelling met de populaire reebruine kleur van nu. Nu is hij vooral waak- en verdedigingshond. Als gezelschapshond heeft de Bullmastiff de ruimte nodig. Hij heeft een sterk territoriumgevoel en moet goed worden gesocialiseerd. Hij is zeer beschermend.Ten opzichte van kinderen zijn Bullmastiffs erg tolerant, maar ten opzichte van soortgenoten kan dit ras wat dominant zijn. Als ze tijdens hun jonge jaren goed gesocialiseerd zijn, kunnen ze prima samenleven met andere huisdieren. Bekenden van de familie worden geaccepteerd, zeker als de baas zegt dat het goed is, maar ongewenst bezoek wordt tot staan gebracht.

Hij is opgewekt, betrouwbaar, oplettend, aanhankelijk en lief voor kinderen.
Dit ras reageert het beste op een eerlijke, stabiele en consequente opvoeding die in volle harmonie moet geschieden. De Bullmastiff is erg gevoelig voor je stem en is niet echt moeilijk in de omgang, maar heeft wel een baas nodig die enigszins overwicht heeft. De Bullmastiff hoort absoluut niet in een kennel thuis.

De Bullmastiff heeft een gemiddelde hoeveelheid beweging nodig. Een paar wandelingetjes per dag en daarnaast een aantal keren per week lekker (onaangelijnd) rennen en spelen geven de hond voldoende bewegingsvrijheid.

De vachtverzorging van de Bullmastiff heeft weinig om handen. Zo nu en dan verwijder je het losse en dode haar met een rubberen borstel of massagehandschoen.

Komt uit: Groot-Brittannië.
Ontstaan in: 19e eeuw
Gewicht: 41 – 59 kg
Kleur: Bruin, Zwart, Tan, Fawn, Cream
Vacht: Kort
Levensverwachting: 10 – 12 jaar
Aard: Toegewijd, alert en onverschrokken.
Lief voor kinderen.