Bull Terrier

Komt uit:Groot-Brittannië.
Ontstaan in:19e eeuw
Gewicht:24 – 28 kg
Kleur:Zwart, bruin, Tan, Wit
Vacht:Glad
Levensverwachting:11 – 13 jaar
Aard:Vriendelijk en alert, maar koppig.
Lief voor kinderen.

In 1850, na jaren van experimenteren, schiep James Hinks uit Birmingham ( Engeland ) een nieuwe ‘Bull en Terrier’ hond. Een hond die sommige van de ongewenste kenmerken van de Bulldog ( kromme rug, te zeer gebogen poten en teruggeschoven onderkaak ) niet meer in zich had.

Hij werd hoofdzakelijk uit kruisingen tussen de stierenvechtende Bulldog en de nu uitgestorven English White Terriër gefokt. Inkruising van de Spaanse Pointer maakte hem groter. In 1860 ontstond een zuiver witte hond, die al snel populair werd om zijn aantrekkelijke uiterlijk en actieve temperament. Zijn bijnaam was de ‘white cavalier’. Deze sterke hond kon zichzelf verdedigen, maar begon niet uit zichzelf te vechten. Nu is hij een aanhankelijke gezelschapshond. Zoals alle Terriërs heeft ook hij een consequente opvoeding en omgang nodig. Hij is vrolijk en spontaan en past zich aan allerlei leefomstandigheden aan. Wit is populair, maar hij heeft ook andere kleuren.

Deze honden kunnen in de regel erg goed opschieten met kinderen en als je ze al vroeg socialiseert met katten en andere huisdieren zullen deze combinaties in een later stadium weinig problemen geven. Sommige Bull Terriers zijn wat dominant ten opzichte van andere honden, maar een en ander is inherent aan de aard van het beest en afhankelijk van de manier waarop de hond gesocialiseerd en opgevoed is. Heb je een reu van een andere hondenras in huis, neem er dan nooit een reu van dit ras bij. Ook al kan het jaren duren, er komt ongetwijfeld een keer een confrontatie tussen beide.

Ze zijn intelligent, levendig, evenwichtig, gehoorzaam, vechtlustig en waakzaam. Laat je pup een goede gehoorzaamheidscursus volgen. Als hij eenmaal volwassen is en voor een hond van zijn grootte erg sterk, is het erg moeilijk hem nog op te voeden.

De Bull Terrier is intelligent en kan redelijk snel leren, maar is ook koppig en eigenwijs. Een eventueel toekomstige eigenaar moet dan ook over veel geduld beschikken, hij moet consequent kunnen blijven, maar zeer zeker ook begrip kunnen tonen en liefdevol zijn.

Wanneer hij voldoende beweging krijgt, zal de Bull Terrier in huis erg rustig zijn. Fietsen met de hond is prima, maar niet voordat de hond volledig is uitgegroeid, en nooit te lang achter elkaar.

Goede manieren van lichaamsbeweging voor deze hond zijn wandelen en onaangelijnd rennen en spelen.