Brussels Smoushondje of Griffon Bruxellois

Het Brusselse Smoushondje of de Griffon Bruxellois (Brusselse Griffon) dankt zijn rasnaam aan de hoofdstad van België, waar deze hondjes ooit met hun eigenaars op straat flaneerden. Het zijn opvallende hondjes met een klein lichaam, maar met flinke snorren en baarden. Waarschijnlijk stammen ze af van de Affenpinscher en kruisingshondjes. De oorspronkelijke Griffons leken meer op de Terriër dan de Griffons van nu. Dit is niet verwonderlijk, want men gebruikte Terriërs om dit ras te scheppen. Deze honden hebben een ruige of een gladde vacht en zijn van aard erg ‘recht-door-zee’.
Ze zijn wel klein, maar zo robuust, dat ze graag flink wandelen. Ze zijn alert en schrander, en leggen een ongekende trouw aan de dag voor ‘hun’ mensen. Ze passen zich aan en vanwege hun ‘praktisch’ formaat kunnen ze bijna overal mee naartoe worden genomen.

Dit ras gaat goed om met kinderen, honden en katten omdat ze van nature erg sociaal zijn en gesteld zijn op gezelschap.Hij is verstandig, levendig, aanhankelijk.

De opvoeding zal in principe probleemloos verlopen omdat de Griffon Bruxellois erg intelligent en leergierig is.De ruwharige Griffon wordt over het algemeen regelmatig geplukt, waarbij het garnituur (snor, baard en wenkbrauwen) wordt ontzien. Kam de baard regelmatig om etensresten en dergelijke te verwijderen en klitten tegen te gaan. De haren in de ooghoeken moeten indien nodig weggehaald worden, anders kunnen ze tegen de oogbol prikken en irritaties veroorzaken.Hoewel Griffons prima op een flat gehouden kunnen worden, vinden ze het heerlijk als je ze meeneemt naar de bossen en de heide. Doe dit dan ook regelmatig met de hond, ook al passen ze zich vrij gemakkelijk aan in een stadse omgeving.

Komt uit: België.
Ontstaan in: 19e eeuw
Gewicht: 2,5 – 5,5 kg
Kleur: Zwart, zwart met goudbruin, zwart met gemengd bruin, bruin
Vacht: Half lang, hard, warrelig.
Levensverwachting: 12 – 14 jaar
Aard: Verstandig, levendig, aanhankelijk.