Briard

Komt uit:Frankrijk
Ontstaan in:Middeleeuwen
Gewicht:33,5 – 34,5 kg
Kleur:Zwart, tawny, wit, black en gray, grijs, black en tawny.
Vacht:Lang, droog (als geitenhaar) en niet glad aanliggend.
Levensverwachting:11 – 13 jaar
Aard:Levendig, opgewekt, schrander, snel gekrenkt.

De Briard is een zeer oud ras dat waarschijnlijk al in de 14de eeuw gefokt werd. Het is een van de vier Franse Herdershonden. In 1371 zou een edelman, Aubry de Montdidier, een dergelijke hond hebben gehad die de moordenaar van zijn baas opspoorde.

In 1809 werd voor het eerst melding gemaakt van de Chien de Berger de Brie, een Franse langharige schaapshond. Op de Parijse hondenshow in 1863 werd de eerste prijs gewonnen door een Briard, zoals hij kortweg wordt genoemd.

In de Eerste Wereldoorlog werden veel Briards gebruikt in de functies van bericht- en Rode Kruishond. Briards hebben sterk de neiging om te herderen en te beschermen en zijn erg trouw een aanhankelijk voor hun eigen gezin.

Ten opzichte van onbekenden zijn ze iets afstandelijker. Ze hebben wenkbrauwen, snor en baard, en de staart eindigt in een haak, die crochet wordt genoemd.

Bij de juiste baas ontplooit de Briard zich als een fijne gezinshond die goed kan samenleven met andere huisdieren. Soms stellen ze zich wat dominant op ten opzichte van andere honden. Vreemden worden argwanend gadegeslagen.

Hij is levendig, opgewekt, schrander, snel gekrenkt. De opvoeding moet consequent, met veel geduld en liefde, maar ook met strakke hand gebeuren. Een harde, onrecht-vaardige opvoeding heeft hetzelfde effect als helemaal geen opvoeding of een slechte. De hond kan er teruggetrokken of zelfs agressief van worden. In huis tussen de gezinsleden voelen deze honden zich het beste op hun plaats.

Dit ras heeft redelijk wat beweging nodig. Je kan met je Briard de vrije natuur in trekken, maar zwemmen en lopen naast de fiets zijn ook prima manieren van lichaamsbeweging.

De Briard moet eens per week grondig gekamd en geborsteld worden. De gehoorgang moet vrijgehouden worden en dat betekent dat je het teveel aan haar daar moet weghalen. Het teveel aan haar dat tussen de voetzolen uitgroeit, kan je weg knippen.