Braque
Saint-Germain

Komt uit:Frankrijk
Ontstaan in:19e eeuw
Gewicht:18 – 26 kg
Kleur:Fawn en wit, oranje en wit.
Vacht:Kort, niet te dun, nooit hard.
Levensverwachting:12 – 14 jaar
Aard:Gewillig, zacht, terughoudend

De Braque Saint-Germain behoort tot de hondenrassengroep van de Continentale Staande Honden van het Brak-type. Net als de Engelse Pointers, stammen de Franse Pointers af van de Spaanse Pointer.

De geschiedenis van de Braque Saint-Germain kan worden teruggevoerd naar de donkere dagen van Louis XV, of zelfs vroeger. Schilderijen die vandaag de dag in het Louvre hangen, geven een indruk van de oudheid en zuiverheid van het ras. In de 18de eeuw werden deze eerste Brakken beschouwd als één ras.

De Saint-Germain, erkend als apart ras, verscheen voor het eerst tijdens het bewind van Charles X. Reeds in de eerste helft van de 19de eeuw werd hij zeer gewaardeerd, hoewel hij toen minder ‘verfijnd’ was dan tegenwoordig. Hun elegantie viel erg in de smaak bij de toenmalige jagers uit Parijs. Hij is waarschijnlijk de mooiste onder de bruikbare Franse Pointers. Deze Braque Saint-Germain is elegant en goed geproportioneerd. Het is een soepel gebouwde hond, met niet minder zware botten dan zijn collega Pointers.

Met soortgenoten kunnen ze prima overweg en tegen kinderen zijn ze erg vriendelijk. Als je de hond al vroeg laat wennen aan katten en andere huisdieren, voorkom je later problemen.

Hij is gewillig, zacht, terughoudend. Deze honden zijn zeer prettige huishonden, wat bij weinigen bekend is. Ze zijn snelle leerlingen hebben niet veel baat bij een harde aanpak, meer eerder bij een consequente en liefdevolle opvoeding.

Over het algemeen heeft dit ras zeer veel behoefte aan beweging en bezigheden. Ga eens met deze honden jagen, dat vinden ze heerlijk, maar maak je niet ongerust als dat niet tot de mogelijkheden behoort. Als je de hond regelmatig op een andere manier voldoende beweging en bezigheden biedt, zullen ze zich in huis prima aanpassen.