Braque Du Bourbonnais

De Braque du Bourbonnais ( of Bourbonnais Pointer ) behoort tot de rassengroep van de Staande Honden, van het Brak-type. Het is een sportieve hond die ontstond uit de oude Franse Brakken. De Bourbonnais heeft, zoals zijn naam laat vermoeden, zijn oorsprong in de Franse provincie Bourbon. Het is een oud ras. Men veronderstelt dat hij staat afgebeeld op een 16de eeuws kunstwerk, want deze afbeelding komt goed overeen met de huidige Bourbonnais. De geschiedenis van het ras werd onderbroken door de Franse Revolutie. De zuiverheid van het ras werd echter in de 19de eeuw zorgvuldig beschermd.

Helaas werden er aan het einde van de 19de eeuw gecommercialiseerde fokprogramma’s uitgevoerd, om tegemoet te komen aan het plotseling begerige Bourbonnais-publiek. Deze eens zo uitstekende jagers zagen hun instinct verloren gaan omwille van de show. De beide wereldoorlogen eisten ook hun tol. Enkele liefhebbers bundelden uiteindelijk hun krachten en het ras is tegenwoordig weer één van de meer verfijnde continentale Pointers. Deze Brak is een tamelijk grote, gespierde hond die hardheid en elegantie combineert. De Bourbonnais wordt bijna altijd zonder staart geboren, daarom wordt hij ook vaak ‘de Braque met de korte staart’ genoemd..

Met soortgenoten kunnen ze prima overweg en tegen kinderen zijn ze erg vriendelijk. Als je de hond al vroeg laat wennen aan katten en andere huisdieren, voorkom je later problemen.

hij is leergierig, intelligent, aanhankelijk.
Deze honden zijn zeer prettige huishonden, wat bij weinigen bekend is. Ze zijn snelle leerlingen hebben niet veel baat bij een harde aanpak, meer eerder bij een consequente en liefdevolle opvoeding.

Over het algemeen heeft dit ras zeer veel behoefte aan beweging en bezigheden. Ga eens met deze honden jagen, dat vinden ze heerlijk, maar maak je niet ongerust als dat niet tot de mogelijkheden behoort. Als je de hond regelmatig op een andere manier voldoende beweging en bezigheden biedt, zullen ze zich in huis prima aanpassen.

Komt uit: Frankrijk.
Ontstaan in: 16e eeuw
Gewicht: 18 – 26 kg
Kleur: Fawn ticked, brown ticked
Vacht: Dicht, kort, olieachtig.
Levensverwachting: 12 – 14 jaar
Aard: Leergierig, intelligent, aanhankelijk.