Bouvier Des Flandres

De ‘Bouvier’ zoals hij kortweg wordt genoemd, is een van de populairste huishonden, zoals hij ooit een van de stoerste veedrijvers was. Hij is afkomstig uit Vlaanderen; de oude rasnaam is Vlaanderse Veedrijvershond of Vlaamse Koehond. Behalve veedrijver was hij ook trek- en karnhond. Vanwege hun trouwe, moedige aard en stevige lichaamsbouw, hebben Bouviers tijdens de Eerste Wereldoorlog belangrijke taken uitgevoerd, zoals het brengen van berichten en het opsporen van gewonde soldaten. Tegenwoordig is de Bouvier een bijzonder veelzijdige gezelschapshond. Hij is ook geleide- waak-, verdedigings-, speur- en politiehond.

Bouviers zijn over het algemeen sociale honden, en als ze op jonge leeftijd al goed gesocialiseerd zijn met katten, zal de omgang met andere huisdieren en soortgenoten geen problemen geven. Kinderen en Bouviers vormen over het algemeen een goede combinatie, terwijl vreemden daarentegen enigszins argwanend tegemoet worden getreden. De Bouvier is er in eerste instantie voor zijn gezin; zijn trouw wordt wereldwijd geroemd.

Ze zijn schrander, levendig, wilskrachtig, moedig.
Je moet een Bouvier op een evenwichtige en consequente manier opvoeden, waarbij je de hond zoder al te hard op te treden duidelijk maakt dat je ten alle tijde de baas bent en blijft. Dit ras is intelligent en pikt relatief snel commando’s op, al leert de hond niet zo snel als bijvoorbeeld een Duitse Herder. Wanneer Bouviers eenmaal iets geleerd hebben, blijven ze dit hun hele leven onthouden.

Komt uit: België / Frankrijk.
Ontstaan in: 19e eeuw
Gewicht: 27 – 40 kg
Kleur: Zwart, peper en zout, grijs, lichtbruin, brindle, zwartbruin
Vacht: De vacht moet ruig aanvoelen, droog en dof zijn
Levensverwachting: 11 – 12 jaar
Aard: Schrander, levendig, wilskrachtig, moedig.